Što je to Ultrabook?

Ultrabook prijenosnici - ilustracijaŠto je to Ultrabook?

Ultrabook “kategoriju” prijenosnika definirao je Intel 2011. godine, kao tanje i napojno neovisnije prijenosnike kojima te dvije osobine ne utiču na ključne performanse. Uvođenje Ultrabook kategorije prijenosnika u proizvođačkim krugovima protumačeno je kao Intelov odgovor na popularni Apple MacBook Air. Vjeruje se da su značajke, kao što su solid state diskovi (SSD), 11-13-inčni zasloni, kao i kvalitetna metalna kućišta, temeljne komponente Ultrabook dizajna, ali u stvarnosti, to ipak nema nikakve veze s Ultrabook brandingom.

Ultrabook prijenosnici - ilustracijaReklame u mnogočemu dodatno pojačavaju zbunjenost potencijalnih kupaca, često se fokusirajući na elegantan dizajn, kojim su neki prijenosnici iz Ultrabook kategorije prožeti, umjesto da ističu njihove računalne potencijale. Reklama kao što je “Ultrabook: odjednom, sve ostalo izgleda staromodno”, koja se može vidjeti na stranici “Intel Ultrabook”, je savršen primjer takvog oglasa. Cijeli video traje gotovo tri minute i potrošaču ne daje smislene informacije. Naravno, ljudi koji to pogledaju, znati će da su Ultrabook prijenosnici mala računala, ali neće znati puno više od toga.

Intel tvrdi da njihovi oglasi nisu napravljeni da bi zbunili potrošače. Karen Regis, direktor marketinga za Ultrabook grupu objašnjava da Intelovi oglasi pokazuju kako su Ultrabook prijenosnici “najbolje od vrste prijenosnika” i da “nisu kreirani da stvore zabludu, već da istaknu neke od atributa Ultrabooka”. Iako je takvo objašenje u redu, to još uvijek nije dovoljno da mnoge potrošače razuvjeri kako je pogrešno i dalje povezati ove vanjske osobine Ultrabook prijenosnika, kao ključne značajke Ultrabook kategorije.

Ultrabook brand trebao bi se promatrati kao jamstvo. Kad proizvođač odluči neki preijenosnik postaviti u Ultrabook brand, to mora uvjeriti potrošače da prijenosnik ispunjava određene standarde postavljene od strane Intela. Naravno, uređaji mogu nadmašiti standarde postavljene od strane Intela ili ponuditi dodatne mogućnosti (a mnogi od njih će to i učiniti), ali ti dodaci nemaju veze s Ultrabook brandom i nisu standard za sve Ultrabook prijenosnike. Mnogo je važnije od izmišljenih tehničkih termina kao što su “ultrasleek” ili “ultrarepsonsive”, referirati se na specifične zahtjeve za Ultrabook brand, koje je postavio Intel.

Pogledajmo Intelove zahtjeve za Chief River generaciju Ultrabook prijenosnika:

  • Dimenzije (maksimalno): debljina 18mm ili manje, za prijenosnike sa ekranom manjim od 14 inča, i 21mm ili manje za prijenosnike sa ekranom većim od 14 inča
  • Minimalno trajanje baterije: 5 sati
  • Vrijeme podizanja iz kibernacije: 7 sekundi sa potpunim odazivom na tipkovnicu
  • Procesor: Ivy Bridge mikroarhitektura sa Intel Core CULV procesorima
  • Brzina skladištenje podataka: 80 MB/s transfer rate (minimum)
  • I/O: USB v3.0 ili Thunderbolt tehnologija
  • Software & Firmware: Intel Management Engine 8.0 (ili viša inačica), Intel Anti-Theft tehnologija, Intel Identity Protection tehnologija

Ovi zahtjevi definiraju Ultrabook kategoriju prijenosika. Prenosivost, koju definira Intel a koja proizlazi iz ograničenja debljine prijenosnika, stoji i primjenjuje se. Ostale dimenzije i težina prepušteni su odluci proizvođača, dok su u skladu s tim ograničenjem. Dakle, oba prijenosnika poput 1.1 kg teškog 13 inčnog Samsunga serije 9 i 1.9 kg teškog Lenovo IdeaPad U410, idu u opis ultra prijenosnika. U sličnom smislu Intelov “ultraresponsive” opis odnosi se na prijenosnike sposobnosti brzog dizanja iz kibernacije, a ne na obradnu snagu računala ili na njegovu sposobnost za rad sa zahtjevnim aplikacijama. Intel nije učinio ništa krivo sa svojim definicijama, i oni su točne. Međutim, ponekad mogu navesti na pogrešno zaključivanje što ovi uvjeti sobom donose, pa je važno da se definiraju točni Ultrabook pod-zahtjevi.

Ultrabook branding je temeljno jamstvo da prijenosnik nudi niz pažnje vrijednih značajki, uključujući prihvatljivu razinu prenosivosti, sposobnost da se brzo “probudi” iz kibernacije i nastavi raditi brzo, uz značajan vijek trajanja baterije. Naravno, mnogi, (ako ne i većina), proizvođača prijenosnika ići će iznad i izvan temeljnih Intelovih zahtjeva, ali te superlativ značajke nisu rezultat Ultrabook branda. Postoji mnoštvo prijenosnih računala koji ulaze pod Ultrabook okrilje, svi zadovoljavaju u performansama, stilu i cjenovnom razredu. Ipak, unatoč ogromnom nizu modela i izvedbi svaki takav prijenosnik poštuje Intelove osnovne standarde, a to je ono što ih čini ultra prijenosnicima.

Izvor: “What is an Ultrabook?” By Michael Wall, NotebookReview
Prijevod i prilagodba: Ivan Držanić

 

 

 

Views: (2179)

Leave a Reply