Prestigio MultiPad 2 ULTRA DUO 8.0 3G

Prestigio PMP7280C_BK_DUO - sadrzaj paketaTest: Prestigio MultiPad 2 ULTRA DUO 8.0 3G tablet

Ovaj cjenovno pristupačan tablet, sa mnoštvo mogućnosti koje nemaju mnogi skuplji tableti na tržištu testirali smo nekoliko dana u raznim uvjetima korištenja. Krenimo redom, otvaranjem originalne tvorničke kutije.

Kutija sadrži:
– tablet Prestigio MultiPad 2
– praktični etui za nošenje tableta
– OTG USB kabel: s jedne strane ženski USB, s druge strane microUSB priključak
– ispravljač i USB kabel: s jedne strane muški USB, s druge strane microUSB priključak
– naputak za uporabu
– garancijski dokumenti

Prvi dojam

Prestigio PMP7280C_BK_DUO - poledjinaVeć prvi dojam kod otvaranje kutije je pozitivan, iako nevažan za sam tablet: kutija je izrađena s pažnjom, nije kartonski jeftinjak već odličan uradak grafičke industrije. Smeđi etui za zaštitu tableta kod transporta i nošenje tableta je stilski, pomalo klasičan uradak s crveno-zlatnim Prestigio znakom na prednjoj strani i crvenom unutarnjom presvlakom. Treba reći da Prestigio Multipad 2 ULTRA DUO 8.0 3G nije kralj među tabletima, ali svakako zaslužuje ovako lijep etui. Šteta što etui nema ručku za nošenje, ili barem kožnatu alku, mogao bi se nositi na više načina.

Isporučeni OTG (on-the-go) kabel je koristan, pogotvo ako želimo spojiti USB miša ili USB tipkovnicu na Prestigia. Bilo bi lijepo da je microUSB priključak OTG kabela L-oblika, kako priključni kabel ne bi stršio, ali dobro je što je uopće u paketu, jer ga pojedini, puno skuplji, brand-name tableti nemaju, nego ga treba kupiti posebno.

Nedostatak paketa je da ne sadrži slušalice sa standardnim 3.5mm priključkom, koje su “must have” ako želite slušati FM radio, koji je ugrađen u tablet. Naime, FM radio možete slušati i na ugrađene stereo zvučnike, ali, kako tablet nema interne FM antene, (1/4 valna antena za FM radio svojim dimenzijama ne bi stala u tablet, pa samo nepostojanje interne antene za FM nije nedostatak tableta), potrebno je u 3.5mm priključak za slušalice priključiti slušalice, čije žice tada, pored svoje osnovne funkcije, služe i kao antena za FM radio. Bez antene nema muzike.

Prvo uključenje

Prestigio PMP7280C_BK_DUO - u portret prikazuPrvo uključenje Prestigio Multipad 2 ULTRA DUO 8.0 3G tableta nije bilo stresno. Podizanje Android OS-a ide brzo, i gotovo da i ne treba intervencije korisnika. Tablet dolazi sa preinstaliranim Android OS v4.1.2 Build v2.0.0 (Jelly Bean), podiže se brzo i bez problema, za što je zaslužan dvojezgreni ARM Cortex-A9 procesor na 1.2 GHz i 1GB RAM-a. Treba minimalno pričekati da se instaliraju i popratni programi kojih ima 50-ak ili više, ali kojih se barem pola kasnije možete riješiti, da ne zauzimaju memoriju.

Wi-Fi

Spajanje na kućnu wi-fi mrežu prošlo je onoliko brzo koliko je bilo potrebno da Prestigio Multipad 2 pretraži wi-fi opseg i pronađe kućnu mrežu. Tablet se, nakon što smo mu upisali WPA2-PSK lozinku spojio vrlo brzo, a rad na bežičnoj mreži bio je stabilan, kao i na žičanoj IP mreži, koju nažalost ne podržava.

Android OS i nadogradnja

Android OS je odmah pronašao sve nadogradnje za ovaj model Prestigio tableta, pa smo OS nadogradili na v4.1.2 Build v2.0.6, što je proteklo bez stresova i brzo, nakon prvotnog downloada od 270 MB i patcha na Build v2.0.6 od cca 800 KB. Glatko i uredno.

Kamere

Prestigio PMP7280C_BK_DUO - u landscape prikazuTest stražnje kamere od 2MP je pokazao i dokazao da je to još jedna kamera na koju možete računati samo kao na manje važan foto-gadget, a nikako u ozbiljne svrhe. Čim količina svjetla padne na nivo koji čak i amaterski foto aparati uspješno kompenziraju, slike je puna šuma i postaje zrnata. Kod danjeg svjetla, kvaliteta fotografije je prihvatljiva za tu kategoriju dodataka. Video je na obje kamere, (prednjoj i stražnjoj), moguće snimiti u VGA (640×480) razlučljivosti, i sve što je rečeno za kvalitetu statičnih slika, vrijedi i za video ureatke učinjene ovim tabletom. Ništa posebno, ništa na što bi se moglo računati kao uradak kvalitete za trajnu arhivu, ali odlično ako poželite snimiti kolegu kako prstom kopa nos i kasnije mu to pokazati i trajno izbrisati, u zamjenu za samoborsku kremšnitu 🙂

GSM telefon i 3G modem

Prestigio PMP7280C_BK_DUO - zaslonOno što Prestigio Multipad 2 ULTRA DUO 8.0 3G svakako razlikuje od mnoštva tableta jeftinjaka na tržištu je podrška za 3G mrežu, i podrška za GSM mrežu: jednostavnim riječima rečeno, ovaj tablet ima sve funkcije GSM telefona s mogučnošću pristupa na 3G mrežu. Isprobali smo narečene funkcije (3G podatkovni promet i GSM telefoniranje) na mrežama dva nacionalna mobilna operatera, i pri tom nije zamijećen niti jedan nedostatak. Da li je podatak o pristupnim APN-ovima već unaprijed bio upisan, ili ih je Prestigio dobavio sam dok se spajao na 3G mrežu, nisam uspio utvrditi, jer se tablet spojio bez ikakvih pitanja, a brzina je, zbog odličnog signala najbliže bazne stanice (250m) bila subjektivno kao na wi-fi mreži. Telefonski dio radi odlično, ton koji se dobija od sugovornika je prirodan, jednako kao i ton koji odlazi sugovorniku preko GSM mreže. Veza je bila stabilna, jedino treba izbjegavati telefoniranje bez slušalica, jer se u protivnom stvara neugodan eho-efekt. Aplikacija za GSM telefon je solidna, podržava standardne mogućnosti spremanja mnoštva podataka o telefonskim brojevima, slike sugovornika, itd.

Bluetooth

Bluetooth povezivanje isprobali smo pomoću Jabbra BT 205 bežične slušalice za telefon, koja se uspješno spaja na široku lepezu telefona, tableta i računala. Spajanje na tablet je prošlo jednostavno i brzo, nakon što smo oba uređaja stavili u mod traženja. Jabbra odlično radi sa ovim tabletom, siguran domet u kojem nema prekida je 3-4 metra.

USB port

USB povezivanje isprobali smo sa klasičnim optičkim USB mišem, kojeg je Android odmah prepoznao i počeo prikazivati “mouse-pointer” tj. mjesto gdje je miš pozicioniran. O ovom se nema što dodati, miš radi odlično, kao što smo i očekivali. Ako poželite prenjeti slike ili druge podatke na ovaj tablet, priključite ga USB kabelom na PC koji će ga vidjeti kao “Storage” prostor, tj, kao vanjski medij za pohranu. Pomoću file explorera na PC-u mogu se pregledavati svi direktoriji na tabletu, i prekrcavati podaci. USB je v2.0, brzina je prema specifikacijama, a prijenos cca 1GB podataka traje očekivanih par minuta. Probali smo priključiti i USB stick od 8GB, kojeg je detektirao i pristupao datotekama na sticku bez problema.

Analogni FM radio

FM radio, uz priključene slušalice kao antena za isti, moguće je slušati na iste, jednako kao i na ugrađene stereo zvučnike. Kvaliteta zvuka je dobra, ali ništa što već nismo čuli na drugim sličnim uređajima. Prijem je dobar, ugrađeni radio pronašao je sve FM postaje koje su se mogle čuti i drugim prijemnicima s iste lokacije, a uz slušanje, moguće je istom aplikacijom memorirati radi postaje, kao i snimiti odabrani FM radio program.

GPS

Globalna geolokacija s test pozicije radi jednako dobro kao i samostalni GPS uređaj, a pripomognuta je takozvanim A-GPS sustavom, koji omogućuje brži prvi start, služeći se podacima o vašoj poziciji, ako ste mu to omogućili u postavkama tableta. Prvi start je unutar 5-7 minuta a pomognuti je unutar minute do dvije.

Baterija

Baterija je integralni dio tableta, i nije izmjenjiva. Naš primjerak tableta stigao je s Li-Ionskom baterijom napunjenom na ispravnih 55%, što je znak da u Prestigiu znaju kako se čuvaju i skladište Li-Ionske baterije na duže vrijeme. Naime, preporučeni kapacitet Li-Ionske polimerne baterije, ako se ne planira koristiti na duži rok je 53-65% napunjenosti. Tako napunjena baterija izdržati će i pola godine da se ne puni, gubeći kapacitet tek koji postotak, a kasnije će, tako zbrinuta baterija, omogućiti normalnu eksploataciju nekoliko godina bez znatnijeg pada kapaciteta, pogotovo ako se barem jednom mjesečno primijeni potpuni ciklus pražnjenja-punjenja. Trajnost baterije je gotovo na prvom mjestu kod prijenosnih uređaja, pa je dobar podatak da ovaj tablet može izdržati preko 7 sati sa ekranom na 50% svjetloće, s uključenim Wi-Fi, istovremeno pod raznim režimima uporabe: surfanje netom, pregled slika, uz pola sata videa, oko 1h FM radija, uz pregledavanje datoteka, download cca 280 MB podataka s neta, itd. Instalirali smo aplikaciju “Battery Doctor”, koja je odmah “našla” uštedu od 87 minuta uz nove štedljivije postavke, pa je navedeno vrijeme moguće i poboljšati. U svakom slučaju, baterija od 4600 mAh daje upravo onoliko života koliko se od nje moglo očekivati, uspoređujući njen kapacitet s kapacitetom baterije u tabletima drugih proizvođača.

Prestigio PMP7280C_BK_DUO - internet browserSažetak

Sve što smo isprobali, radilo je glatko i prema očekivanjima. Dvojezgreni procesor na 1.2 GHz osigurava dovoljno snage da se sve odvija glatko i bez čekanja. Prema podacima s kojima raspolažemo, a koje nismo provjerili u praksi, ovaj tablet ima pojavu laga, (zapinjanja, kašnjenja kod nekih operacija), tek kod najzahtjevnijih modernih igara sa uključenim najžešćim postavkama te kod prikazivanja video materijala u punoj HD razlučljivosti, kod bit-ratea koji je veći od 12 Mbit. Radna memorija od 1GB je dostatna, i predstavlja standard za tablete ove kategorije, iako, na tržištu ih ima mnogo s upola manjom radnom memorijom. Interni prostor za skladištenje podataka od 8MB je dostupan u količini od cca 5.6 GB, i sasvim je dovoljan za najosnovnije potrebe. Ova prostor može se dopuniti kupovinom microSD memorijske kartice do 32GB, što će biti dovoljno za najzahtjevnije. Zaslon je veličine 8 inča, (cca 20 cm dijagonale), izrađen je u IPS TFT tehnologiji, daje 24bitnu dubinu boje, i vidljiv je iz svih kuteva gledanja. Zaslon je pogonjen također dvojezgrenim grafičkim procesorom PowerVR SXG531 Ultra, koji nije ni blizu nVidia Tegra 3 grafičkim mogućnostima, ali odrađuje s upjehom postavljene zadaće. Zvuk je solidan, ali daleko od onakvog kakvog smo čuli na višestruko skupljim tabletima, i tu je priči kraj. Ovaj tablet, s trenutnom cijenom od 1.599,00 kn na hrvatskom tržištu je adekvatna vrijednost za spomenuti iznos, jer po svojim značajkama nadmašuje čak i 50% skuplje tablete drugih proizvođača.

Značajke tableta Prestigio MultiPad 2 PMP7280C ULTRA DUO 8.0 3G:

Brand: Prestigio 
Hardware+Designer: Archos
Model;ID: PMP7280C3G
Datum izlaska na tržište: January, 2013

Fizički atributi:

Dimenzije
(širina x visina x debljina):
204 x 158 x 9.3 millimetara
8 x 6.2 x 0.4 inča
Zapremnina:: 299.8 kubnih cm

Programska podrška:

Operativni sustav: Google Android 4.1.2 
OS Kernel: Linux

Mikroprocesor, Chipset:

CPU Takt: 1200 MHz
CPU: MediaTek MT8377 
Sabirnica: 32 bit
CPU jezgre: 2x ARM Cortex-A9 MPcore
Level1 cache: 32KiB data cache / 32 KiB instruction cache
Level;2;cache: 512 KiB
Instruction:Set: ARMv7

Memorija, prostor za pohranu podataka:

RAM vrsta: LPDDR3 SDRAM
RAM kapacitet: 1024 MiB
ROM vrsta: Flash EEPROM
ROM kapacitet: 7629 MB
ROM: kapacitet u bajtovima
8 GB

Grafički podsustav:

Zaslon, vrsta: color IPS TFT display
Zaslon, boja: 24 bit/pixel (16777216 scales)
Zaslon, dijagonalal: 8-inča (203 mm)
Zaslon, razlučljivost: 1024 x 768 (786432 pixela)
Zaslon, iskoristivo: 6.39″ x 4.8″ (162.4 x 121.8 mm)
Gustoća točkica po inču:
160.2 pixela/inču (0.15859 mm/pixelu)
Grafički procesor: PowerVR SXG531 Ultra

Audio podsustav:

Audio kanali: 2x
Mikrofon: mono
Zvučnici: 2x, stereo zvuk
Audio priključak: 3.5mm standardni priključak za slušalice

Telefon:

Podržane frekvencije: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900 (B8), UMTS2100 (B1)
Podržani cellular standardi: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA
Antena: Interna antena
Speakerphone mod;: podržan
Telefonsi chip: Interni 3G modem u procesoru MediaTek MT8377

Kontrolne periferije:

Način pozicioniranja: tzv. “Multi-touch” zaslon
Vanjska tipkovnica: podržava BT, wireless ili USB tipkovnice
Miš: podržava BT, wireless ili USB miša
 

Sučelja i priključci

Memorijske kartice: microSD, microSDHC, TransFlash
Supports High Capacity (SD 2.0/HC) memory cards with capacity of up to 32GB
USB: USB 2.0 client, Hi-Speed (480Mbit/s)
USB Series Micro-B (Micro-USB)
Bluetooth podržan, testirano sa Jabbra BT 205 slušalicom za telefon
Wireless;LAN/Wi-Fi:(802.11): IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
Interna antena
Infracrvena veza: NE

FM Radio:

Analogni FM radio: FM radio (87.5-108MHz) sa RDS radio prijemnikom
Potrebno spojiti slušalice na 3.5mm koje služe kao antena
Snimanje FM programa: DA

Satelitska navigacija:

Interni GPS;module: DA
GPS protokol: NMEA 0183
GPS+Antena: Interna antena
Podržani:GPS servisi: pomognuti A-GPS, QuickGPS, Geotagiranje
Navigacijski procesor: interni GPS chip u MediaTek MT8377

Digitalna kamera (stražnja):

Vrsta foto elementa: CMOS senzor
Razlučljivost: 1600 x1200 pixela (1.92MP)
Autofokus:(AF): NE
Optički:Zoom: 1 x
Makro:Mod: NE
Ugrađena bljeskalica: NE
Camcorder: 640×480 pixela
Format snimanja slika: JPG
Format snimaja videa: 3GP, MPEG4

Digitalna kamera (prednja):

Vrsta foto elementa: CMOS sensor
Razlučljivost: 640 x480 pixels (0.31MP)
Camcorder: 640x480pixels
Format snimanja slika: JPG
Format snimaja videa: 3GP

Napajanje:

Vrsta baterije: Lithium-ion polymer baterija
Izmjenjivost baterije: NE, ugrađena baterija
Kapacitet baterije: 4600 mAh

Dodatni detalji:

Ugrađeni_akcelerometar: DA
Dodatne značajke i senzori:
  • kapacitativni zaslon osjetljiv na dodir
  • ugrađen digitalni kompas
  • svjetlosni senzor
  • žiroskop

Test: 9A2GB

 

Views: (6359)

Leave a Reply