Overclocking Asus UL80VT (Croatian language)

Notebook Overclock: Asus UL80VTPodizanje radnog takta na Asus UL80VT prijenosniku

Jedan od rijetkih proizvođača prijenosnika koji osluškuje glasove i potrebe korisnika je svakako i Asus. Sasvim legalna ljudska težnja je poboljšati i ubrzati računalo, ako je to ikako moguće. Asusov razvojni tim imao je sluha za takve želje korisnika u vrijeme kad je razvio čitavu Asus UL seriju prenosnika, počevši od Asus UL20, preko Asus UL30 i Asus UL50 do Asus UL80 serije, čijeg ću predstavnika, Asus UL80VT, opisati u ovom članku.

Asus UL80VT proizveden je 2009. godine, međutim, taj podatak za ovaj izuzetan prijenosnik velike mobilnosti nema negativno značenje. Asus je odlično izbalansirao komponente ovog prijenosnika: dao mu je Li-Ion bateriju velikog kapaciteta koja osigurava i preko 10 sati mobilnog rada, ultra low voltage SU7300 procesor koji može raditi na radnom naponu i nižem od 1V, malu težinu, dobar 720p LED display i tanak DVD optički pogon, s velikim brojem raznim portova.

Međutim, ono što ovog Asusa razlikuje od većeg broja ostalih prijenosnika u istoj kategoriji, pored već spomenute izuzetne mobilnosti, je mogućnost da ga se “overclocka”, tj. da mu se podigne radni takt i na taj način da ga se ubrza. Ne, ovo nije kemija niti korisnička alkemija, to je mogućnost koju je Asus omogućio u cijeloj spomenutoj UL seriji sa dometkom “V”. Nažalost, u istoj UL seriji postoje i primjerci sa dometkom “A”, koji imaju tu mogućnost, ali u vrlo malom opsegu, svega +5% od nazivnog radnog takta.

Nakon više od 25 godina korištenja prijenosnika raznih proizvođača, prije 6 mjeseci, kad sam odlučio zamijeniti svoj Clevo Core i5 gamerski notebook, točno sam znao što želim, i čvrsto sam odlučio da neću kupiti prijenosnik koji ne odgovara mojoj listi želja:

– velika autonomija baterije, barem 6 sati sa uključenom bežičnom komunikacijom
– dvojezgreni procesor
– LED display ne veći od 14 inča, rezolucije ne manje od 720p
– RAM, minimum 4 GB
– HDD minimum 320 GB
– Grafička kartica nVidia, sa barem 512 MB RAM
– DVD optički pogon
– eSata port
– barem 3 USB v2.0 porta
– HDMI port
– mogućnost underclockinga i overclockinga radnog takta procesora

Već zbog prve specifikacije na mojoj listi želja, bilo je teško pronaći prijenosnik sa stvarnom autonomijom od barem 6 sati. Mnogi prijenosici imaju deklariranu autonomiju od 4-6 sati, a u praksi su to 3 dobra sata autonomije, sa uključenom bežičnom vezom. Za silu, i tu bi mogla upasti 2-3 prijenosnika, ali svi padaju na zadnjoj specifikaciji moje liste želja, a to je mogućnost overclockinga (underclocking bih još nekako i prežalio).

Nakon mjesec dana proučavanja Asus UL serije, koja je jedina prolazila kroz rupice mog “sita”, u izbor su došla dva Asus prijenosnika: UL30VT i UL80VT. Na sreću, vrlo brzo sam shvatio da se ne bih mogao pomiriti s činjenicom da u kučištu prijenosnika nemam DVD optički pogon, pa je Asus UL30VT ispao iz užeg izbora. Bacio sam se u potragu za UL80VT na američki ebay i pronašao nekoliko primjeraka koji su mi cjenovno odgovarali, izabrao jednog, platio, pričekao 14 dana, platio carinski postupak i porez, i bez nepredviđenih problema postao sretnim vlasnikom male zvjerke na kojoj pišem ovaj tekst – Asus UL80VT.

SU7300@1.3GHz - CPU PassmarkSpecifikacije prijenosnika Asus UL80VT:

Display: 14-inch wide, 720p (1366×768) s LED pozadinskim osvjetljenjem
Procesor: Intel Core 2 Duo SU7300 Ultra Low Voltage processor (1.3 GHz)
RAM: 4GB DDR3-1333
Grafičke kartice: Nvidia GeForce G210M, 512MB GDDR3 zasebna i Intel GMA 4500MHD integrirana
Čvrsti disk: 500 MB Western Digital SATA2
Baterija: 8-ćelijska Li-ion (5600 mAh, 80 Wh), deklarirano trajanje više od 10h
OS: Windows 7 Home Premium 64-bit, recovery particija sa licencnim OS-om
Portovi: eSata, HDMI, 3xUSB, VGA, RJ-45, čitač 4 tipa memorijskih kartica
Ugrađeno: kamera i mikrofon, Wi-Fi.

Kako sam istovremeno na stolu imao i Clevo StyleNote B7110 core i5 gamerski prijenosnik i Asus UL80VT, jednostavno se nisam mogao oteti dojmu da je UL80VT toliko dobro hardverski izbalansiran da čak i sa svojim C2D@1.3 GHz procesorom ostavlja bolji utisak od zvjeri Cleva sa core i5@2.8 GHz. Naravno, to je samo dojam, Clevo vrti zahtjevne igre bez problema, dok se Asus dobro nosi samo sa srednje zahtjevnim igrama. Nikad nisam kupio prijenosnik s mišlju da na njemu vrtim igre, ali mi je to uvijek bila jako dobra referenca u prikazu mogućnosti nekog prijenosnika. No, vratimo se na UL80VT i prvom dojmu. Aplikacije se otvaraju gotovo odmah, jako dobar odaziv diska s malom latencijom, multitasking mi se činio čak i bolji nego na core i5. Nisam se zanosio time da u nekim zahtjevnim testovima uspoređujem procesnu moć ta dva prijenosnika, bitniji mi je bio ukupni dojam koji daje Asus kao kompletna cjelina, i ugodno me iznenadio. Odmah sam isprobao ono što je bilo No.1 na mojoj listi želja, a to je autonomija baterije. Potvrđujem podatak da Asus UL80VT sa novom baterijom može osigurati autonomiju od 10:30h bez uključenog bežičnog prijenosa, a punih 8:30h sa uključenim bežičnim prijenosom, i to kod prosječne opterećenosti procesora i efektivnog korištenja diska od cca 1h.

Mala zvjerka osigurava toćno 4h autonomije u ovim zahtjevnim uvjetima:

– uključena nVidia zasebna grafička kartica na maksimum mogućnosti
– display na 65% osvjetljenosti
– u USB port uključen dual DVB-T prijemnik, PiP mod, slika u slici, sa IR prijemnikom za daljinski upravljač
– u USB port uključena antena sa elektroničkim pojačalom signala, napajana iz USB porta s 5V
– aktivna “Maximum Performance” postavka, procesor do 100%
– aktivna DVBViewer multimedijalna aplikacija u DVB-T modu (gledanje TV programa)
– audio glasnoća na 75%

Asus UL80VT me je definitivno ostavio bez teksta i potpuno ispunio moja očekivanja u dužini trajanja baterije. Punjenje potpuno prazne baterije gotovo je za cca 3h.

Asus UL80VT - 800 MHz CoreSpeedI na kraju, ono zbog čega i pišem ovaj čanak – mogućnost overclockinga. No, prije nego krenem s tom temom, vrlo kratko ću spomenuti i ne tako nevažan underclocking, koji je isto tako po defaultu, pa spuštanjem power postavke procesora na minimum, možemo koristiti blagodati ovog, u radnom naponu i performansama “gumenog” procesora:

– radni napon, minimum 0.875V
– radni takt, minimum 800 MHz

Kod ovog radnog takta SU7300 osjetno je tromiji ali potpuno upotrebljiv kod nezahtjevnih office radnji, programiranja i nezahtjevnog surfanja, pogotovo ako se navedene radnje rade daleko od strujne utičnice. Nisam isprobao, ali imam dojam da bi se dalo izvući i više od 11h autonomije kod ovakvih postavki.

Asus po defaultu, uz svoju UL liniju prijenosnika isporučuje aplikaciju koju naziva “Power4Gear Hybrid”. Pretpostavljam da je ta aplikacija dostupna i uz druge linije Asus prijenosnika koje podržavaju overclocking. Radni takt SU7300 Core2Duo procesora je 1.3 GHz. Korisniku je ostavljena mogućnost da odabere podizanje radnog takta procesora za cca +5% iz BIOS-a, ili čak za nevjerojatnih 33% korištenjem Power4Gear aplikacije, iz Windows OS. Bitno je reći da jedna mogućnost isključuje drugu.

Asus UL80VT - 1733 MHz CoreSpeedNakon što se podigne (overclock-a) radni takt SU7300 procesora za 33%, on iznosi 1.73 GHz, a radni napon procesora automatski se podigne na 1.038V. Inace, CPU Passmark za SU7300@1.3 GHz iznosi 990, što je u rangu s Intel Core2Duo T5670 na 1.8 GHz (992). Za overclockani SU7300@1.73 GHz CPU Passmark iznosi 1300, što je u rangu AMD Athlon II P340 Dual-Core procesora (1302).

Subjektivni dojam na toj brzini je daleko iznad razine samog takta procesora, kada još više dolazi do izražaja izbalansiranost korištenih hardverskih komponenti ovog mališe. Aplikacije se otvaraju odmah, a za one najzahtjevnije tipa Auto CAD-a i sličnih, ipak treba pričekati izvjesno vrijeme, što je i očekivano. Ubacivanjem u igru jednog rasnog SSD-a, ovaj pozitivan dojam bi se mogao višestruko pojačati.

Asus UL80VT Overclocking - CpuPassmark@2.078GHzNaravno, tu overclocking priči nije kraj. Razmišljao sam, ako je Asus omogućio legalno podizanje radnog takta za 33%, iz 1.3 GHz na 1.73 GHz, onda sigurno postoji mogućnost da to nije napravljeno na način da se iz procesora izvlači zadnji atom izdržljivosti. S tom teorijom u mislima pokrenuo sam SetFSB, mali ali značajan utility Japanca Aboa, i pogledao da li SetFSB podržava Clock Asus UL80VT Overclocking - CpuPassmark@2.082GHzGenerator koji je ugrađen u UL80VT. SetFSB podržava stvarno respektabilan broj različitih tipova Clock Generatora, pa i ICS9LR3362CGLF koji je ugrađen u UL80VT. Za korištenje naprednih opcija za ovaj utility potrebno je platiti, što sam iz čiste radoznalosti i napravio, nadajući se da ću uspjeti nategnuti Asus UL80VT za još koji Megahertz.

Asus UL80VT Overclocking - SetFSB@2.1GHzSlike u prilogu pokazuju razne testove, svi radni taktovi iz primjera su testirani na stabilnost i u prikazanim uvjetima Asus UL80VT radi stabilno. Najbolji stabilni rezultat je overclock SU7300@2.082 GHz i CPU Passmark rezultat od 1390.6, što je bolje od rezultata jednog Intel Core2 Duo T7700@2.40GHz (1388) i jednako rezultatu jednog AMD Athlon 64 FX-60 Dual Core procesoru (CPU Passmark = 1397).

Asus UL80VT Overclocking - WEI result@2.1GHzZaključak: Asus UL80VT i cijela UL linija sa najmanje “V” dometkom omogućuje “tvorničko” podizanje radnog takta za 33% uz pomoć Power4Gear aplikacije. Pri tome se prijenosnik neznatno više grije, ali ne troši znatno više energije, jer se ta njegova dodatna “eksplozivna” snaga može dozirati i koristiti samo kad želimo. Uz pomoć SetFSB aplikacije, UL80VT dodatno se može stabilno dignuti na 2.082 GHz, što predstavlja +60% na tvornički takt procesora i ispunjenje snova svakog overclockera. Ova mala zvjerka još će dugo krasiti moj pisaći stol.

Asus UL80VT BackLit kbd ModificationKako izgleda Asus UL80VT sa novom tipkovnicom koja ima pozadinsko LED osvjetljenje, možete pogledati na Photo Albums stranici. Smanjenjem napona napajanja backlit tipkovnice sa deklariranih 5V porebnih za pogon LE dioda na štedljivih 3.3 V, neznatno je pala osvjetljenost tipkovnice, a značajno porasla ušteda na potrošnji, pa tako novougrađena backlit tipkovnica sa LED rasvjetom smanjuje autonomiju baterije za prihvatljivih 15 minuta na ukupno vrijeme trajanja baterije, što mi se čini odličnim rezultatom.

Ivan Držanić
Copyright by www.9a2gb.net, 2012.

 

Views: (2082)

Leave a Reply