HAM Software Announce: GBCAT

GBCAT - basic moduleGBCAT – Computer Aided Transceiver

We are proud to announce a new HAM software from our development team: GBCAT, Computer Aided Transceiver software for Yaesu FT-857D transceiver. The FT-857D’s CAT System allows the transceiver to be controlled by a personal computer. This allows multiple control operations to be fully automated as a single mouse click, or it allows a third-party software package (such as GBCAT) to communicate with the FT-857D without (redundant) operator intervention.

GBCAT - extended command set AGBCAT is composed of three parts: a base module, extended command set A, extended command set B. All three modules retain their function regardless of whether they are displayed on the screen. GBCAT will manage all of the functions available on the FT-857D, and after posting the first public version GBCAT, the program will be expanded with capabilities to manage  other (available) radio devices with build CAT control.

GBCAT will be an integral part of GBCON for Windows, contest software for VHF/UHF/SHF, which is also in parallel development.

We invite all interested HAM radio operators to contact us by email with their votes for the next type of device that will supported by GBCAT. We also invite every owner of Yaesu FT-8xx series to contact us and join to our beta-test team, to test GBCAT before the public release.

73 de 9A2GB
Ivan

GBCAT - extended command set BGBCAT – Domaći program za upravljanje Yaesu FT-857D

S ponosom najavljujemo domaći CAT softver našeg razvojnog tima: GBCAT, softver za upravljanje svim dostupnim funkcijama Yaesu FT-857D primopredajnika. Ugrađeni CAT sustav u FT-857D omogućuje radio operatoru da kontrolira uređaj pomoću osobnog računala i odgovarajuće programske potpore. GBCAT već u ovoj razvojnoj fazi podržava veliku većinu funkcija, a u daljnjem ravoju biti će podržane sve funkcije dostupne preko CAT sustava.

GBCAT je sastavljen od 3 dijela: osnovni modul, prošireni set naredbi A, prošireni set naredbi B. Sva 3 modula zadržavaju svoje funkcije bez obzira da li su prikazane na ekranu. GBCAT će upravljati svim dostupnim funkcijama na FT-857D, a nakon što objavimo prvu javnu inačicu GBCAT-a, program će biti proširen mogućnostima upravljanja za ostale (dostupne) radioamaterske uređaje koji podupiru CAT upravljanje.

GBCAT će u konačnici biti integralni dio GBCON for Windows, natjecateljskog programa za VHF/UHF/SHF područja, koji se također paralelno razvija.

Pozivamo sve zainteresirane radioamatere da se jave mailom na: emu.9a2gb(at)gmail.com svojim glasovima za idući tip uređaja kojeg će GBCAT podržavati. Također, pozivamo sve vlasnike FT-8xx serije da se jave ako žele biti dio Beta-Test tima koji će testirati GBCAT prije javne publikacije.

73 de 9A2GB
Ivan

 

Views: (7444)

This entry was posted in Amateur Radio (HAM), Short Posts and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.

22 thoughts on “HAM Software Announce: GBCAT

 1. Cijenjeni kolege radioamateri,

  Hvala vam na velikom odazivu u vidu prijedloga za uredjaje, za koje bi ste zeljeli da ih GBCAT podrzava, kao i na zanimanju za druge programske proizvode. Kako bi smo bili u kontaktu, molim vas da se logirate na http://www.9a2gb.net, kreirate korisnicki racun, a kao korisnicko ime stavite vas pozivni znak, kako bih vas razlikovao od ostalih korisnika mojih stranica. Na taj nacin cemo ostati u kontaktu, ja cu vas obavjestavati o novostima vezanim uz GBCON. Takodjer vas molim da animirate i ostale poznate radioamatere koji imaju uredjaje koji podrzavaju CAT upravljanje da mi se jave.

  GBCAT je na 75% svog razvoja, sve funkcije koje mozete vidjeti na slici potpuno su u funkciji za Yaesu FT-857(D), a vecina od tih funkcija je jednaka i za FT-897:

  Bilo je dosta vasih pitanja gdje se i kako moze dobiti GBCAT i GBCON for Windows.

  Svim vlasnicima Yaesu FT-857(D) koji iskazu zelju da testiraju GBCAT, omoguciti cu download i ucesce u testiranju. GBCAT je do zadnjeg bytea domaci proizvod, koristi vlastite komunikacijske algoritme, stoga vam zahvaljujem na podrsci. GBCAT, nakon sto bude dovrsen, biti ce integralni dio natjecateljskog programa “GBCON for Windows”, koji se razvija paralelno sa GBCAT.

  GBCON for Windows biti ce dostupan za download samo clanovima Beta-Test tima, pa ako zelite testirati GBCON for Windows u trenutnoj fazi razvoja, poslati cu vam aplikaciju za pristup Beta-Test timu, koju molim da ispunite i vratite mailom. Svi koji uloze vlastito vrijeme i trud na testiranje, dobiti ce Life-Time registraciju kao izraz moje zahvalnosti na trudu.

  Vasi prijedlozi za uredjaje koji imaju CAT mogucnosti, a koje bi podrzavao GBCAT, do sada:
  – Icom IC-7000
  – Yaesu FT-897
  – Yaesu FT-817
  – Yaesu FT-2000

  Molim vas da uzmete u obzir da je pouzdano CAT upravljanje moguce napraviti samo za fizicki dostupne uredjaje, pa svi radioamateri koji su u Zagrebu ili u Zagrebackoj zupaniji, a koji su spremni (uz moju pismenu garanciju) posuditi uredjaj na 2-3 tjedna, imati ce prednost kod izrade CAT podrske za tip uredjaja koji posjeduju. Naravno, i uz Life-time registraciju GBCAT-a, kao mali znak zahvalnosti za posudbu uredjaja.

  Srdacan pozdrav,

  Ivan Drzanic
  9A2GB

 2. Cijenjeni kolege radioamateri,

  Nakon velikog broja vasih mailova s prijedlozima, formirali smo GBCAT Beta Test tim, ciji broj nije konacan, pa su svi, za sada vlasnici Yaesu FT-857 i FT-897 dobrodosli u tim.

  GBCAT Beta Test tim za sada broji 5+1 clanova, a oni ce se pojaviti u javnosti sa svojim komentarima ako i kada budu htjeli.

  Ova comment-zona od sada pa nadalje biti ce kontakt zona sa clanovima Beta Test tima, kako ne bih svakome clanu ponaosob slao mailove, ali i kako bi svi zainteresirani vidjeli kako napreduje GBCAT projekt.

  Mladen, 9A6DAC, jedan je od clanova Beta Test tima koji ima oba Yaesu FT857/897 uredjaja. Mladen je testirao oba uredjaja na klasicnom RS-232 (serijskom portu) i na USB-to-Serial adapteru, pa sa zadovoljstvom mozemo potvrditi da GBCAT podrzava oba uredjaja ako su spojena na klasicni RS-232 port, ali u inacici v0.9 ima problema s komunikacijom preko USB-to-Serial adaptera.

  Radim na rjesavanju tog problema, a kad bude spremna nova beta inacica GBCAT-a za download, ovdje cu ostaviti obavijest, pa je clanovi GBCAT Beta Test tima mogu preuzeti. Lozinke za preuzimanje poslati cu vam svima mailom, i od tada ih vise necemo mijenjati do kraja Beta Testa.

  73 de 9A2GB
  Ivan

 3. GBCAT v0.9b1 FAQ (beta)

  GBCAT: CESTO POSTAVLJANA PITANJA i ODGOVORI (neki su karakteristicni za Yaesu FT-857D/897D):

  P: Na mojem racunalu postoje 2 COM porta, na koji da prikljucim CT-62, sucelje za CAT upravljanje?
  O: Na COM1, ako je slobodan. GBCAT dolazi konfiguriran za COM1, pa ce prvo gledati taj port.

  P: Sto se dogadja s COM portom, kada 1. puta pokrenem GBCAT?
  O: GBCAT kod pokretanja radi slijedece: procita GBCAT.cfg datoteku, pokusa inicijalizirati COM port iz cfg datoteke, a ako ne uspije, usporedi port iz cfg datoteke sa stvarnim stanjem COM portova na racunalu, i pokusa inicijalizirati prvi po redu dostupni COM port. Ako port nije zauzet, biti ce inicijaliziran i zauzet od strane GBCAT i upisan kao novi COM port u GBCAT.cfg datoteku. U vecini slucajeva, kod promjene COM parametara potrebno je ponovo pokrenuti GBCAT, a ponekad i ugasiti/upaliti radio uredjaj.

  P: Zelim da GBCAT koristi neki drugi, dostupni COM port na mom racunalu, kako?
  O: U meniju COM, opcija Port, nalazi se lista svih hardverski dostupnih COM portova. Ako odaberete jedn od tih portova, GBCAT ce ga odmah pokusati inicijalizirati i javiti vam da ponovo pokrenete GBCAT i provjerite vas uredjaj. U vecini slucajeva, kod promjene COM parametara potrebno je ponovo pokrenuti GBCAT, a ponekad i ugasiti/upaliti radio uredjaj.

  P: GBCAT je nakon 1. pokretanja javio: “ComPort: The port COM1 does not exist”. Sto nakon toga?
  O: Ovaj report je moguc u +50% slucajeva, zbog razlicitosti postavki za broj COM porta u GBCAT.cfg i vasih stvarnih postavki. Svi oni koji koriste USB-to-RS232 hardverske adaptere, imati ce broj porta koje je veci od 10. Nakon sto vidite ovakav report, kliknite na “OK” i u COM meniju, opcija Port, odaberite vas stvarni port. Ova promjena spremiti ce se u GBCAT.CFG, pa kad jednom to namjestite, vise nece biti problema.

  P: U meniju COM, opcija Port, upisao sam novi broj porta, ali se nista ne dogadja?
  O: GBCAT kod pokretanja pronadje sve raspolozive COM portove i njihovim imenima napuni izbornik u meniju COM, opcija Port, pa je upisivanje nekog drugog porta od strane korisnika nepotrebno.

  p: Sto radi “Memory Backup” u RIG meniju?
  O: Trenutno, samo za FT-857D/897D, ova funkcija cita kompletan sadrzaj EEPROMA i zapisuje ga u datoteku “bEEPROM.txt”. Ovo obavezno provedite odmah nakon sto ste uspotavili uspjesnu komunikaciju sa GBCAT-om, kako bi ste napravili sigurnosnu kopiju ne samo postavki koje ste vi imali u vasem FT-857D, vec i svih tvornickih podesenja za titrajne krugove, filtre itd. Nemojte zaboraviti da je vas uredjaj jedinstven, i da postavke iscitane iz drugog uredjaja istog tipa ne odgovaraju postavkama iz vaseg uredjaja!

  P: Da li GBCAT, kad se pokrene, nesto promijeni u postavkama uredjaja?
  O: Apsolutno NE. Po pokretanju, GBCAT ce neinvazivnom tehnikom procitati stanje odredjenih registara kao sto su registar za frekvenciju, stanje nekih tipaka i funkcija, ali nece nista pisati u EEPROM vaseg uredjaja. Ako vidite da je frekvencija na displayu vaseg uredjaja identicna prikazu frekvencije u GBCAT-u, komunikacija je uspjesno uspotavljena. GBCAT pocinje “pisati” po memoriji vaseg uredjaja onog momenta kad pocinjete mijenjati frekvenciju ili ukljucivati druge GBCAT kontrole, medjutim, to je sasvim legalna metoda koja se dogadja i onda kada vi rucno mijenjate frekvenciju ili pozivate odredjene funkcije na samom uredjaju. Izracunato je da je rok trajanja EEPROMA, kod svakodnevne intenzivne uporabe uredjaja, izmedju 20 i 25 godina, pa ne morate brinuti.

  P: Kako mijenjati frekvenciju?
  O: Frekvencija se moze mijenjati na nekoliko nacina:
  1. Pozicioniranjem misa na UP/DOWN tipke i lijevim klikom-drzanjem, dok se zeli porast ili pad frekvencije
  2. Pozicioniranjem misa na bilo koji DIGIT, i okretanjem kotacica na misu gore ili dolje uzrokuje promjenu frekvencije. Obratite pozornost da svi DIGITI osim posljednjeg vrte frekvenciju od 0-9 i ne prebacuju iduci visi DIGIT na visu vrijednost. Posljednji digit, koji ima korak od 10 Hz i sluzi za fino podesavanje ima funkciju prebacivanja iduceg viseg DIGITA na visu vrijednost, do kraja frekventnog opsega. Jednaku funkciju ima i VFO dugme (Dial Knob).
  3. Pozicioniranjem misa na Dial Knob (VFO gumb) i okretanjem kotacica na misu gore ili dolje uzrokuje promjenu frekvencije
  4. pritiskom na tipku XCS-A otvaraju se dodatne kontrole, pa se brza promjena frekvencije moze odraditi Band Presetom, sa kontrolom “Set B.” (Set Band).
  5. rucnim upisom direktne frekvencije u prozor ComboBoxa “FQ (kHz)” i pritiskom na kontrolu “Set FQ” (Set Frequency).
  6. kontrolom za prebacivanje VFO A/B.

  P: Kako radi CLAR?
  O: Jednako onako kako je zamisljen u tvornici, u opsegu od +/- 9.99 kHz. Promjena samo prijemne frekvencije moguca je nakon klika na CLAR kontrolu i pozicioniranjem misa na ZADNI DIGIT te okretanjem kotacica na misu gore ili dolje uzrokuje se promjena samo prijemne frekvencije. Pri tome DIGIT pozeleni (od muke ) kako bi indicira aktivnu CLAR kontrolu. Nakon gasenja CLAR kontrole, prethodna CLAR postavka se vraca na 0 Hz od centralne frekvencije.

  P: Sto radi “Set EM” kontrola?
  O: “Set EM” kontrola postavlja Enhanced Menu na odabrani broj menija. Nazalost, ne moze se simulirati pritisak na “FUNC” tipku, pa se to mora odraditi rucno. U svakom slucaju, na ovaj nacin je ubrzan pristup svima od oktualnih 91 menija na FT-857(D)

  P: Sto radi “ToolTips” iz “Misc” menija?
  O: ToolTips su kratki napuci vezani uz dugmad ili neke funkcije. Ako vam smetaju, a s vremenom hoce, mozete ih iskljuciti u “Misc” meniju, sa “No, thank you!”.

  P: Sto rade kontrole u grupi “IF-Shift RX/TX Controls”?
  O: Kako nazalost nije moguce direktno pristupiti IF-Shift kontroli, koja se na uredjaju ukljucuje dugim pritiskom na dugme “CLAR” a zatim rotacijom SELECT dugmeta mijenja sirina medjufrekvencije, GBCAT to radi na nacin da mijenja Carrier Point za USB/LSB, a sto je objasnjeno u uputstvu za FT-857D, strana 41: “If you wish to make a more permanent shift in the receiver’s IF passband, use Menu Mode No-015 [CAR LSB R] (for LSB mode) or No-017 [CAR USB R] (for USB mode). This allows you to set up a higher or lower listening pitch, if you prefer such as compared to the default passband response.”

  P: Zasto je na mojoj kopiji GBCAT-a display prikazan u plavoj boji?
  O: GBCAT mijenja boje svog internog prikaza na ekranu racunala sukladno postavci boje na displayu vaseg uredjaja. Otvaranjem “Xtended Control Set B”, prikazati ce se klizaci koji imaju odredjene funkcije. Pronadjite klizac “Color” i namjestite boju na ekranu koju zelite, a display na uredjaju mozete ionako iskljuciti klizacem “Lamp Mode”.

  P: Kako upravljati radio uredjajem putem zicne ili bezicne TCP/IP mreze?
  O: GBCAT, od inacice v0.9b1 ima opciju “Remote Desktop” koja omogucuje povezivanje sa udaljenim “remote” PC racunalom, koje je na TCP/IP mrezi. Ako je na udaljenom racunalu instaliran Micorosoft XP operativni sustav, Remote Desktop pristup omogucite u 9 klikova misem:
  Start/Settings/Control Panel/System/Remote Tab/Remote Desktop/postaviti kvacicu na: “Allow users to connect remotely to this computer”/Apply/OK. Na udaljenom racunalu takodjer instalirajte GBCAT i povezite ga sa vasim radio uredjajem, kako bi ste omogucili daljinsko upravljanje. Na bliskom racunalu pokrenite GBCAT, unesite ime udaljenog PC racunala, vase korisnicko ime za taj PC i password i odabirom “Connect RD” spojite se sa udaljenim PC. Dalje se sve odvija kao da radite na bliskom, a ne na udaljenom PC racunalu.

  Ovaj dokument dopunjavati ce se po potrebi, kada se pojave nova pitanja i odgovori.

  73 de 9A2GB
  Ivan

 4. Pozdrav Ivo!
  Kod pokretanja na mojem PC pojavio se problem kod pokretanja. Piše:Com Port timeaut:Check your Yaesu FT-857, or/and your CAT interface, and restart GBCAT.
  Molim za pomoć.

 5. Zlatko dobar dan,

  Ako koristite USB port, a ne klasicni RS-232 serijski port, molim vas da pricekate novu inacicu GBCAT, koja ce imati komunikacijsku podrsku za USB. Mladen, 9A6DAC, testirao je GBCAT i na Yaesu FT-897 i kaze da sve do sada implementirane funkcije rade, ali sa klasicnim RS-232 portom. Ako mozda imate neko starije racunalo sa serijskim portom, probajte s njime ili molim da pricekate do nove GBCAT beta verzije. Obavijest o tome biti ce ovdje i na pocetnoj stranici.

  U svakum slucaju, hvala na testiranju GBCAT.

  73 de 9A2GB
  Ivan

  p.s. provjerite ipak koju brzinu imate postavljenu na uredjaju, jer GBCAT dolazi konfiguriran na najnizu brzinu od 4800 bps. Obje brzine moraju biti istovjetne, pa ako nisu, podesite ih i pokrenite ponovo.

 6. Ivane!
  Hvala na brzom odgovoru. Prićekati ću, ne žurim se a probati ću na drugom računalu preko adaptera pa se javim.
  Pozdrav
  73

 7. Hvala Zlatko!

  Ako GBCAT pokrenete na racunalu koje ima serijski port, a na serijski port je prikljucen CT-62 ili odgovarajuci zamjenski level-konvertor (shemu sam objavio ovdje) problema nece biti.

  Pozdrav.

  Ivan

 8. PRENESENO IZ DRUGIH MEDIJA:

  Citiram:

  “Ivane pozdrav i pohvala za ulozeni trud u razvoj sw.
  I meni je ova zadnja opcija najzanimljivija sa daljinskim upravljanjem, te bih predlozio da se doda opcija za jednostavno podesavanje bilo kojeg Voip sw, koji bi nam uz remote upravljanje omogucio i prijenos glasa i kucanje cw.
  Naime sve je to vec izmisljeno i isprobano, medjutim kad se netko suoci prvi put sa takvim stvarima onda to postaje problem. Informacija o vec isprobanim u praksi i provjerenim sw bi dobro dosla te defaultne postake za iste kroz tvoj CAT program.

  Inace, kao korisnik FT-817d (2 komada) sw je obecavajuci…
  Nadam se da je “stari ft-857″ izdrzao sve te cat torture..

  GL
  Adam, 9A4QV”, kraj citata.

  Adame,
  Hvala na podrsci, vjerovali ili ne, ali covjeku nekad treba i lijepa rijec. Remote Desktop, vrlo dobro radi, nadam se da ga u buducnosti necu “ubiti” nekim uvezenim bugom. Sto se tice VoIP-a, poznajem tu tehnologiju u detalje, “samo” je treba implementirati u GBCAT.

  Sada je samo pitanje na sto baciti razvojne snage:

  1. na implementaciju podrske za nove radio uredjaje
  2. na implementaciju VoIP-a
  3. na zaokruzenju projekta u smislu dodavanja svih kontrola koje se mogu raditi preko RS-232 za Yaesu FT-857/897 i onda se okrenuti prema tockama 1 i/ili 2.
  4. neki novi, bolji prijedlog 🙂

  Naravno da je sve to vec izmisljeno i isprobano, ali novih informacija nikad dosta, svaka je dobro dosla, pa cu biti zahvalan i na takvoj pomoci.

  FT-857D ne samo da je “izdrzao” kako ti kazes sve CAT torture, zauzeo je on, zajedno samnom 5. mjesto u “9A Activity” 2007. godine, pa kako ne bi izdrzao to malo “slatanja” po njegovom serijskom prikljucku 🙂

  Jos jednom hvala i javi se i ovdje, nakon sto se logiras.

  73 de 9A2GB
  Ivan

 9. Ivane jos jednom pozdrav,

  ja naravno “navijam” za Voip integraciju 🙂
  U biti, htio bih imati provjereni sw koji ce integrirati kompletno koristenje uredjaja na daljinu, ili preko Wlan ili LAN mreze. Dakle na jednoj strani upalim PC a na drugoj imam drugi PC zakacen na radio i antenu te audio i kontrolu i cw guram kroz taj sw, to bi bilo idealno.
  Naravno prije toga, molim te da dodas memory manager, znas i sam koliko je naporno manualno memorirati frekvenciju u uredjaj (FT-817d). Managerom bi se ispunila tablica sa svim potrebnim parametrima i upucala nazad u uredjaj, nesto slicno kao sto to motorola ima.

  Dobru zabavu kod programiranja…
  Adam, 9A4QV

 10. Adame,

  hvala sto si se logirao ovdje i odgovorio.

  Sto se tice implementacije VoIP-a, brine me kasnjenje koje ce se sigurno javiti na IP liniji, od momenta kad se glas na tocki A enkodira, prenese na tocku B i dekodira. Imas li kakve informacije o prihvatljivom kasnjenju u sekundama? Naime, moze iritirati ako CLAR-om ili VFO-om vrtis po frekvenciji, a sve sto cujes na remote racunalu uopce nije sinkronizirano sa realnim dogadjajima. Ili sam nesto propustio 🙂 Naime, VoIP-om telefonijom sam se bavio 4 godine profesionalno, ali ne i implementacijom u ovakve svrhe, pa mi je svaka informacija dobrodosla.

  Sada mi je prvenstveno vazno da dovedem GBCAT u prihvatljivi stupanj koristenja sa “zlocudnim” USB-to-Serial adapterima koji mi “piju” zivce, a koje nazalost koristi barem 50% ljudi, jer se serijski portovi vise ne ugradjuju na prijenosnike. Nisam zelio da u GBCAT-u bude 1 byte tudjeg koda ili libraryja, pa i komunikacijske RS-232 algoritme pisem sam.

  73!
  Ivan

 11. Ivane lijep ti pozdrav kao i svima koji čitaju novosti na razvoju GBCAT.
  Evo malo sa zakašnjenjem da nadopunim svoja zapažanja. Kao što sam ti javio GBCAT preko CT-62 i COM1 porta radi ali nisam ispitao proširene kontrole sa klizačima ( regulacija izlazne snage, podešavanje filtera i t.d. ). Večeras sam kako sam ti obećao i taj dio isprobao i dobijem slijedeću obavijest :
  “Com Port timeaut:Check your Yaesu FT-857, or/and your CAT interface, and restart GBCAT.”. Što činiti dalje probao sam i sa mijenjanjem ” handshaking” ali javlja istu pogrešku?

 12. Mladene,

  Hvala na reportu. Nazalost, iz ovog ne mogu vidjeti o kojem se uredjaju radi, 857 ili 897?
  Handshaking je za Yaesu FT-8xx seriju uvijek “None”, jer uredjaj nema hardware handshaking, pa s tim ne treba eksperimentirati.

  Provjerite GBCAT.cfg, da li je brzina jednaka onoj na uredjaju?

  Ovako izgleda inicijalni GBCAT.cfg, u slucaju da ste ga mozda mijenjali, pa zaboravili kako izgleda:

  COM=COM1
  BPS=4800
  DAB=8
  PAR=None
  STB=Two
  HSH=None
  RIG=Yaesu FT-857D

 13. Ivane radio sam sada samo sa FT-897 postavke su iste tako da taj dio nisam mijenjao , tek kasnije kada nisam više imao ideje isprobavao sam i druge mogućnosti, 857 radi.

 14. Evo i sa 897 sve sada radi. Naime Ivan mi je skrenuo pozornost da bi bilo dobro resetirati uređaj. Poslije reseta sve je radilo savršeno. Uz hrpu dodatnih pitanja i pod pitanje koje sam preko Skype postavljao Ivanu nisam se prestajao igrati sa programom i otkrivati njegove mogućnosti. Na primjer ako želite fino podesiti frekvenciju na neku stanicu samo treba lagano okretati kotačić na mišu , na predaju se može ići pritiskom na tipku za razmaknicu na tipkovnici …. i mogao bi nabrajati puno toga što neki se puta želi na uređaju uraditi , a odustaje se zbog toga što treba pritiskati tipke koje kobiniraju se sa okretanjem kotačića i onda sve dugo traje. Sada je to moguće jako brzo napravti , a sve funkcije su jako lijepo raspoređene i vrlo pregledne. Ivane imaš moju ocjenu u skali od 1 do 5 čistu 6 , a desetku dobiješ kada proradi USB

 15. GBCAT v0.9b1

  Dobra vijest:

  – vec 6 sati neprekidno imam stabilnu komunikaciju u slijedecoj knfiguraciji:

  Yaesu FT-857D — Home made zamjena za CT-62 — USB-to-Serial-Adapter — USB port na PC-u — GBCAT.

  Drugim rijecima, biti ce osigurana podrska i za USB-to-Serial adaptere, jer se danas, ne samo prijenosna racunala proizvode bez klasicnih RS-232 portova, vec i “kante” dolaze bez tih, nama radioamaterima, vrlo korisnih portova.

  GBCAT testiram na Bandridge USB-to-Serial adapteru koji je dostupan u trgovina informaticke opreme u HR, oznaka modela je: CP-4211, a uz njega ide Profilic driver.

  Ovaj tjedan cu clanovima GBCAT Beta Test tima staviti na Download novu inacicu GBCAT-a, s podrskom za USB i podrskom za Remote Desktop upravljanje, pa molim da testirate i javljate svoje dojmove ovdje.

  73, Ivan.

 16. Pozdrav Ivane!
  Kad stigne nova inačica testiranje će uslijediti odmah i sa zadovoljstvom javljam rezultate.
  73
  Zlatko

 17. Pozdrav svima na citanju i aktivnima koji pisu i testiraju GBCAT,

  Nadopunjen je GBCAT FAQ (cesto postavljana pitanja i odgovori). Objaviti cu to u integralnoj inacici na pocetnoj strani http://www.9a2gb.net, pa procitajte. Evo dodatnih zanimljivosti glede upravljanja radio uredjajem na daljinu:

  P: Kako radi Remote Desktop opcija u GBCAT?
  O: Remote Desktop radi uspostavom Microsoftovog Remote Desktop Protokola (RDP). Ovaj protokol moze se uspostaviti izmedju svih MS operativnih sustava od XP-SP3 navise. XP-SP2 imati ce problema kod prenosenja zvuka (audio) s remote racunala na client. Ako su na oba kraja Windows 7 operativni sustavi, na netu postoji vise trikova kako audio reprodukciju s remote racunala na client uciniti sto boljom. U probnoj konfiguraciji client je bio Win 7, a remote Win XP-SP3. Audio je malo “plivao”, ali zbog nedostatka vremena nisam potrazio nikakve fixeve.

  Teroretski, izlaz iz zvucnika (ili slusalica) radio uredjaja bi se preko transformatora impedancije mogao spojiti na LINE-IN ulaz zvucne kartice, i preko softverskog audio mixera iz OS snimati/reproducirati na client racunalo. Ako ima hrabrih, neka pokusaju kad skinu novu inacicu GBCAT, ja moram fokusirati snagu i vrijeme na implementaciju preostalih kontrola za FT-857/897D i na daljnji razvoj GBCAT.

  73, Ivan

 18. Hi OMs,

  Jedan od najsigurnijih načina za uspješno pokretanje GBCAT:

  – spojite sve potrebne kablove dok je FT-857/897D ugašen.
  – upalite FT-857/897D i napravite reset uređaja, tako će svi registri i CAT brzina biti inicijalni.
  – pokrenite GBCAT

  Ako je vaš prvi port COM1, GBCAT će inicijalizirati komunikaciju s uređajem.

  Ako vaš COM port nije COM1, kako je navedeno u GBCAT.cfg datoteci, GBCAT će vas o tome obavijestiti, pronaći prvi postojeći COM port i probati inicijalizirati komunikaciju sa FT857/897D. Ako port nije zauzet, komunikacija će se uspostaviti. Ako je prvi COM port u vašem računalu zauzet, onda ćete morati ručno urediti GBCAT.cfg i upisati COMx, gdje “x” predstavlja broj vašeg COM porta. Budite sigurni da ste to upisali u 1. liniji GBCAT.cfg, npr:, COM=COM12.

  Ako vam se čini da GBCAT predugo stoji i pokazuje uvodni ekran, (više od 10 sekundi), provjerite da obavijest koju čekate nije ispod njega 🙂

  73, Ivan

 19. Cijenjeni kolege radioamateri,

  Zbog veće preglednosti napisanog, otvorio sam GBCAT Forum, pa molim da se sa komentarima prebacimo na:

  http://www.9a2gb.net/forum/

  Forum je dostupan i preko menija na Home page.

  73, Ivan

 20. Evo mogu reći da se novi program pokazao dobrim.
  postavka povezivanja :
  FT-897 – ANTENNA TUNER LDG ELECTRONICS YT-100 —
  DigiMaster ProPlus — PC COMPAQ NX6125

  Iako LDG ne preporučuje brzine prijenosa podataka veće od 4800 GBCET radi bez problema sa 38400bps bez ispadanja . Test traje već više od pola sata.
  Jedina mana je da kod bilo koje brzine sa i bez antenskog tunera, ta, što kada se prebaci na ” XCS-B ” te se pokuša podesiti snaga predajnika iskoči poruka ” COM Port Timeout, FR: Check your Yaesu FT-897D, or/and CAT interface, end restart GBCAT”
  Naravno poslije toga se gasi program pritiskom na tipku u redu.

  Nastaviti ću testiranje i sa orginalnim CT-62 te ću vidjeti onda njegove mogućnosti ili ne mogućnosti.

  73! Mladen 9A6DAC

 21. Program sa CT-62 radi u potpunosti. Naime u početku sam imao iste simptome kao i sa prvotnom postavkom, poslije reset FT-897D i ponovnog pokretanja programa GBCAT sve radi bez ikakvih javljanja pogreška u programu.
  POSTAVKA:
  FT-897D — CT-62 — RS232 -USB adapter kabai NN marke i PC laptop COMPAQ NX6125
  Vračam se na isprobavanje prvotnih postavka ova radi bez pogreške.
  73! Mladen 9A6DAC

 22. Mladene, drago mi je da ste pokrenuli GBCAT i da vam radi i sa USB-to-Serial adapterom. Probajte nakon reseta i sa DigiMasterom, pa javite.

  Bilo bi dobro kad bi ova dva komentara prebacili na forum (opcija “Quote”, pa “Submit Reply”), jer sam vec sve obavijestio da smo ovdje prestali pisati.

  Laku noc,

  Ivan

Comments are closed.