MSI GX60

MSI GX60MSI GX60 – prijenosnik za igru

MSI GX60 je 15,6-inčni prijenosnik za igru, opremljen AMD procesorom i visoko učinkovitom Radeon HD 7970M grafikom. MSI sigurno zaslužuje bolji status među ljudima koji sami konfiguriraju i sastavljaju svoje prijenosnike, jer je MSI proizvođač nekih od najmoćnijih prijenosnika za igru, posebice tijekom posljednjih nekoliko godina.MSI GX60 je najnoviji 15-inčni prijenosnik, čiji cilj su korisnici koji žele prenosivost bez žrtvovanja “gaming” performansi. GX60 je posebno zanimljiv po tome što koristi procesor i grafiku iz AMD-a, koji obećavaju nenadmašne grafičke performanse po razumnoj cijeni.

MSI GX60 - TopKvaliteta izrade i dizajn
MSI GX60 je poput većine prijenosnih računala dizajniran za igru, u smislu da je deblji i teži od većine prijenosnih računala. To je nužnost kako bi se napravilo mjesta za visoko učinkovitu grafiku i rashladni sustav. GX60 se razlikuje od većine prijenosnika i po tome što MSI u paket uključuje korisne dodatke za korisnika, kao što su odgovarajući precizni “gaming” miš i podstavljeni ruksak (torba za leđa).

Cijeli stroj je izrađen od relativno debele plastike (kombinacija mat i sjajno crne plastike) i tanke ploče od aluminijske legure s mješavinom ravnih i zaobljenih rubova. Plastični poklopac pruža dovoljno zaštite zaslonu, ali to ipak nije slučaj ako se primijeni jači pritisak. Metalni odmornik za ruku je vrlo čvrst i izdržati će i agresivnije igrače. Međutim, sjajni poklopac zaslona je “magnet” za otiske prstiju i može učiniti prijenosno računalo na izgled prljavim, ako se sjajna površina ne održava redovito.

GX60 je deblji i teži od očekivanog​​; mjere su mu 39.6 x 26.7 x 5.6 cm a težina je oko 3.3 kg. Gabariti i nisu tako loši, kao što je slušaj kod ASUS G75 serije ili Alienware M17x gaming prijenosnika, ali to su ipak 17-inčni prijenosnici za igru a GX60 je 15-inčni prijenosnik. Ukratko, to nije idealno prijenosno računalo za ljude koji su u potrazi za tankim i laganim prijenosnikom. Ovo čudovište je izgrađeno za ozbiljno igranje, po razumnoj cijeni.

MSI GX60 - BottomJoš jedna korist od velikog i “kutijastog” dizajna je dosta prostora za eventualnu nadogradnju. GX60 ima veliku pristupnu ploču koja se nalazi na dnu kućišta, koja omogućuje pristup uređajima za pohranu podataka, bežičnoj kartici, i pristup CPU i GPU.

 

Opremljenost portovima
GX60 iskorištava sve prednosti dodatnog prostora i sadrži brojne portove. Ovaj prijenosnik ima tri USB 3.0 SuperSpeed ​​porta, jedan dodatni USB 2.0 port, full-size HDMI, mini DisplayPort i standardni VGA out, kao i Ethernet, Blu-ray pogon, više audio izlaza i čitač memorijskih kartica iz vašeg digitalnog fotoaparata.

Prednja strana: nema portova
Stražnja strana: Kensington Lock slot, priključak za napajanje, Ethernet, VGA, mini DisplayPort, HDMI
Lijevi bok: 2x USB 3.0 porta, čitač kartica, 1x USB 3.0 port
Desni bok: Audio priključci, 1x USB 2.0, Blu-ray pogon

Zaslon i zvučnici
MSI GX60 ima 15,6-inčni FHD (1920 x 1080) zaslon, prilično dobar za igranje zahvaljujući  mat površini i preciznim bojama. Mnogi moderni gaming prijenosnici imaju ekrane sa sjajnom površinom dobrog kontrasta i zasićenih boja, ali i s problemom stvaranja refleksije i odsjaja iz obližnjih izvora svjetlosti, ili po jakom suncu. Non-glare mat ekran na GX60 znači da ne morate brinuti o spomenutim problemima odsjaja. LED pozadinsko osvjetljenje daje razumnu količinu svijetla sa svjetloćom od oko 275 nit, to je više nego dovoljno svijetla za uporabu u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Kutovi gledanja su obično uski za panel TN tipa, kao što je oovaj ugrađen u GX60. Kad se gleda odozgo, boje djeluju isprano a kad se gleda odozdo, pojavljuju se u negativu. Bilo bi bolje da je ugrađen IPS zaslon sa širim kutovima gledanja, ali većina IPS ekrana ima sporije vrijeme odziva, što ih čini manje idealnim za igranje. Ukratko, MSI je napravio dobar izbor s ovim zaslonom, s obzirom na namjenu prijenosnika za igru.

Dva stereo zvučnika nalaze se ispod tipkovnice i daju glasan i jasan zvuk, bolji nego kod većine prijenosnih zvučnika. Ugrađeni subwoofer nalazi se na dnu prijenosnika, nasuprot ventilatoru za hlađenje. Frekvencijski raspon je dobar, vokali zvuče jasno a bas je bogat čak i na višim tonovima. MSI je ugradio zvučnike na najvišem nivou šasije, tako da je zvuk usmjeren prema gore, tj. prema korisniku.

MSI GX60 - KeyboardTipkovnica i dodirnik
GX60 ima “SteelSeries” tipkovnicu pune veličine, s odvojenom numeričkom tipkovnicom. Ovo je tzv. “Chiclet” tipkovnica kojoj su dodani razmaci između svake tipke, kako bi se poboljšala brzina i smanjile greške kod pisanja. Tipke su potpuno ravne i imaju mat površinu na kojoj se ne vide otisci prstiju i prašina, kao na sjajnom dijelu plastike, koja okružuje tipke. Pritiskom na tipke dobija se lagani osjećaj pritiska na “jastuk”, bez dodatnog zvuka, ali ključan je osjećaj puta tipke do momenta akcije, koji je možda prekratak za gaming tipkovnice. Okvir ispod tipkovnice je uglavnom čvrst i stabilan, ali pod velikim pritiskom uvija se više nego se očekuje od “SteelSeries” tipkovnice.

GX60 je opremljen Synaptics dodirnikom, koji je malen. Dodirnik je veličine 8.4 x 7.1 cm, te jedva pruža dovoljno prostora za tzv. “multi-touch” geste, tipa “pinch” ili “scroll”. To neće biti problem kod rada s Windows 7, ali taj nedostatak u veličini dodirnika svakako treba uzeti u obzir ako ste korisnik Windows 8. Tipka na dodirniku dobro radi tijekom igranja, ali bi bolje rješenje bilo odvajanje tipke od tipke, (ili barem udubljenje među tipkama), kako bi se mogla osjetiti razlika između lijevog i desnog klika tijekom igre.

Naravno, MSI uz prijenosnik isporučuje vrlo učinkovit miš za igranje, za ozbiljne igrače.

Performanse
Ovo je mjesto gdje priča o MSI GX60 postaje stvarno zanimljiva. Većina gaming prijenosnika na tržištu danas koristi Intelove procesore, čak i ako oni koriste AMD Radeon grafiku. MSI je odlučio ponuditi GX60 sa AMD A10-4600M quad-core ubrzanim procesorom (APU), sa TDP od 35W, (35W za oba procesora i integriranu grafiku), relativno niske potrošnje i boljeg trajanja baterije. Procesorska on-die grafika Radeon HD 7660G ima 384 GPU jezgri s radnim taktom od 497 do 686MHz.

Naravno veliko pitanje je: “Što AMD procesor znači u smislu igranja?” Sintetička mjerila sugeriraju da A10 zaostaje za Intelom, u smislu CPU snage. Povijesna AMD-ova tvrdnja je da sirova računalna moć ne znači mnogo, izražena u kompliciranim Excel tablicama. Međutim, ti sintetički benchmark brojevi prevedeni u stvarni svijet ukazuju na sposobnost procesora/prijenosnika za zadatke kao što su video konverzija / kodiranje u nekim igrama, koje istovremeno koriste CPU i GPU.

U stvarnom svijetu igranja video igara na računalima, nema puno razlike između izvedbe A10 APU i puno skupljeg Intel Core i7 procesora, zahvaljujući jednostavnoj činjenici da se većina igara oslanja na diskretnu grafiku. Kod GX60 govorimo o Radeon HD 7970M koji je izrađena u AMD-ovom Graphics Core Next (GCN) arhitekturi, sa 1280 stream procesora, koji rade na radnom taktu od 850MHz i memoriji koja radi na 1200 MHz, te koja ima 256-bitno memorijsko GDDR5 sučelje. To je po brojevima blizu desktop inačice AMD Radeon HD 7870, što je masivna računalna snaga za GPU u nekom prijenosniku.

U stvari, tek je nedavno jedan gaming prijenosnik, (Alienware M17x R4 sa 2GB Nvidia GeForce GTX 680M), postao konkurencija GX60 po svojoj procesnoj moći, ali je cijena te konfiguracija viša od 2.600 USD.

Kombinacija od 128GB SSD i 750GB 7200rpm čvrstog diska znači da GX60 ima brzu reakciju i gotovo trenutno pokretanje aplikacija, s puno prostora za pohranu velikih biblioteka igara instaliranih lokalno na tvrdom disku. MSI nudi GX60 s mogućnošću izbora nekoliko uređaja za pohranu: 128GB SSD + 750GB SATA 7200rpm HDD, 128GB SSD + 500GB SATA 7200rpm HDD, 750GB SATA 7200rpm HDD ili 2x 500GB SATA 7200rpm HDD.

Trajanje baterije
Za test je korišten Powermark u “Balanced” modu, prijenosnik u testu radi s kombinacijom automatiziranog web pregledavanja, obrade teksta, video reprodukcije, i opterećenjima u igri.

MSI GX60 prošao je Powermark u Balanced modu za 4 sata i 3 minute pomoću priložene 9-ćelijske baterije. To je vrlo dobar rezultat za gaming prijenosno računalo i jasno ilustrira sposobnost AMD hardvera za ulazak u natjecanje ekstremno niskih potrošnji. Istina, ovo je 9-ćelijska baterija koja je veća nego u većini prijenosnika, ali to je također veći prijenosnik s više raznog hardvera. Ako bi smo koristili uobičajeni test baterije, (koji u osnovi pušta prijenosnik da miruje i osvježava web stranicu svakih 60 sekundi), baterija ovog prijenosnika vjerojatno bi izdržala i više od 6 sati.

Konfiguracija oglednog prijenosnika:

 • 15.6-inčni mat LED FHD anti-glare predočnik (1920×1080)
 • Windows 7 OS (Windows 8 kao mogući odabir)
 • AMD A10-4600M quad-core processor (2.3GHz osnovni takt/3.2GHz maksimalni takt, 35W TDP)
 • AMD Radeon HD 7970M grafika (2GB GDDR5)
 • 8GB DDR3-1600 RAM (4GB x 2)
 • 750GB 7200RPM čvrsti disk + 128GB SSD
 • Mreža 10/100/1000 Mbps Killer E2200 serija
 • 802.11b/g/n adapter za bežičnu mrežu
 • Bluetooth V4.0
 • Integrirana 720p webcam
 • Blu-ray optički pogon
 • 9-cell Li-ion baterija (11.1V, 7800mAh, 87Wh)
 • Težina oko 3.3 kg
 • Dimenzije: 39.6 x 26.7 x 5.6 cm
 • Preporučena cijena: 1299.99 USD

 

Naslov originala: “MSI GX60 Review”, by Jerry Jackson, NotebookReview.
Prijevod i prilagodba: Ivan Držanić

 

Views: (1472)

Leave a Reply