5 najpristupačnijih prijenosnika s cijenom ispod 500 USD

Osborne5 najpristupačnijih prijenosnika s cijenom ispod 500 USD

Kod kupnje prijenosika postoji mnogo aspekata, ali kad ste ograničeni količinom sredstava, najvažnija je cijena. Kupnja jeftinog prijenosnog računala može biti neisplativa, jer stara izreka, da uvijek dobijete ono što ste platili, obično dokazuje da njen smisao itekako treba uvažavati. Ja bih dodao da pripazite da u toj štednji ne odete u krajnost i ne kupite prijenosnik sa gornje slike 🙂

Za kupnju prijenosnika po pristupačnoj cijeni, morate biti spremni na kompromise, jer čak i najbolji “proračunski” prijenosnici nisu bez mana. Najbolji način kako bi ste se osigurali da ste dobili najbolje za vaš novac i da kasnije nećete zažaliti je prije svega da definirate što je to što računalo svakako mora imati i čega se ne želite odreći, i istovremeno, morate biti spremni prihvatiti da će te možda morati zanemariti gotovo sve ostalo. Da bi ovaj proces za vas bio jednostavniji, sastavili smo listu od pet cijenovno najprihvatljivijih prijenosnih računala s cijenom ispod 500 USD, od kojih svi imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke.

HP Pavilion DM1HP Pavilion DM1z: 469,85 USD
HP Pavilion dm1z nije nov, ali je i dalje jedan od boljih jeftinijih računala na tržištu. Na tržištu se pojavio 2011-e, Pavilion je postao ono što se toliki prijenosnici trude biti: pristupačni prijenosnik s prihvatljivim performansama. Kučište s ugrađenim AMD E-350 1.66GHz dual-core procesorom opremljenim Radeon HD 6310M grafikom, Pavilionu osigurava više nego što se očekivalo od entry-level izvedbe prijenosnika. HP Pavilion dm1z će se dokazati više nego adekvatnim za normalne funkcije i obradu teksta, a zahvaljujući Radeon HD 6310M grafici, čak se mogu igrati starije igre poput Left for Dead 2, s minimalnim padom performansi.

Kao i kod svakog cijenovno pristupačnog prijenosnika, postoje ustupci u vidu nedostataka koje će korisnici prihvatiti na HP Pavilion dm1z. Prijenosnik ima samo 3GB RAM-a, tako da neki, memorijski zahtjevniji multi-tasking, teško da će biti izvediv. Pored toga, baterija nije tako snažna kao što se reklamira. Osim toga, HP Pavilion je malo glomazan u odnosu na današnja prijenosna računala. Više o HP Pavilion DM1.

S obzirom koliko košta i koliko dobro Pavilion obavlja svoje zadaće, njegovi nedostaci mogu se zanemariti. Čak i godinu dana nakon izlaska na tržište, HP Pavilion ostaje prijenosnik kojeg je teško pobijediti, kada je u pitanju omjer cijene i performansi.

Sony VAIO E SeriesSony VAIO E Series: 430 USD
Sony VAIO E Series (SVE11113FXW) je sličan HP Pavilion dm1z, u smislu da je to povoljno 11-inčno prijenosno računalo, koje nudi prihvatljivu razinu performansi za svoju povoljnu cijenu.

VAIO je opremljen AMD E2-1800 1.2GHz procesorom, s 4 GB RAM-a, i AMD Radeon HD 7340 grafičkom karticom. Unatoč tome što ima sporiji procesor, VAIO nudi više RAM-a nego Pavilion, tako da je uzrečica “malo dati i malo uzeti” balans između ova dva prijenosnika u pogledu performansi. Dodatni RAM čini VAIO bolji u multi-taskingu, ali slabija procesorska snaga smanjuje ukupnu učinkovitost.

Niža procesorska snaga je najuočljiviji problem koji muči ovaj prijenosnik, jer težina od 1.5 kg nije previše za 11-inčni prijenosnik. Međutim, s obzirom na cijenu i ukupni paket, Sony VAIO E Series je odličan izbor za jeftino prijenosno računalo.

Lenovo ThinkPad Edge E530Lenovo ThinkPad Edge E530: 480 USD
Lenovo ThinkPad Edge E530 je malo teži od prethodnih prijenosnika iz našeg izbora. Kao 15,6-inčni prijenosnik teži oko 2.5 kilograma. Međutim, ThinkPad također dolazi s više RAM-a i bržim procesor od Paviliona. Jednostavna šasija i dizajn o ThinkPad Edge govori sve: ovaj uređaj je pravi radni stroj, običan i jednostavan.

Opremljen 3. generacijom i3-2350M 2.3GHz procesora, s Intel HD grafikom i 4GB RAM-a ovaj uređaj ne nudi najuzbudljiviju konfiguraciju ikad, ali je više nego sposoban za osnovnu računalnu primjenu. Osim toga, tipkovnica i dodirnik ovog uređaja su izvrsne kvallitete, po kojima je ThinkPad poznat.

Ipak, prijenosnik je dosta glomazan i ne izgleda baš “svemirski”. No, korisnici koji cijene srž ovog prijenosnika uvidjeti će da ThinkPad zadovoljava sve njihove potrebe.

Lenovo ThinkPad x130eLenovo ThinkPad x130e: 380 USD
Lenovo ThinkPad x130e drži status najjeftinijeg prijenosnika na popisu. Niska cijena ne dolazi bez ustupaka: ThinkPad nudi performanse na razinama koje su malo ispod ostalih prijenosnika na našem popisu. ThinkPad je opremljen AMD Fusion 1.3GHz E-300 procesorom s 4GB RAM-a i AMD Radeon HD 6310 grafičkom karticom. Ovaj prijenosnik je u mogućnosti obavljati osnovne funkcije i obradu teksta, ali ne očekujte puno više od njega.

Lenovo ThinkPad x130e namijenjen je učenicima u srednjoj školi kao obrazovni alat, i uređaj je savršen za to. Nudi performanse na razinama koje su malo iznad ostalih netbooka u istom cjenovnom razredu, čineći ga savršenim za one koji su na strogom proračunu.

Acer Aspire V5Acer Aspire V5-571: 470 USD
Acer Aspire V5-571 (6605) je još jedan solidan 15.6-inčni prijenosnik, koji uz težinu od nešto preko 2.2 kg nudi i solidne računalne performanse, čineći ga izvrsnim izborom među jeftinim prijenosnicima.

15.6-inčni Aspire nudi drugu generaciju Intel Core i3-2367M procesora na 1.4GHz, sa 6GB RAM-a, i integriranom Intel HD 3000 grafikom. Procesor je u mogućnosti lako obavljati osnovne funkcije i obradu teksta, a najbolje od svega, 6GB RAM je osiguralo obavljanje mutli-tasking zadaća bez pada performansi.

Naravno, integrirana grafika nije idealna, korisnici neće biti u mogućnosti izvršavati intenzivne grafičke zadaće kao što su igre, ali uređaj je savršen za ljude koji su jednostavno u potrazi za produktivnijim prijenosnikom. Aspire ne nudi istu veliku tipkovnicu i touchpad kao ThinkPad Edge, ali ima više RAM-a, što će se odraziti na boljim performansama u izvršavanju višezadaćnih procesa. Pročitajte više o Acer Aspire V5, u jačoj konfiguraciji.

 

Izvor: “The 5 Best Affordable Notebooks under $500”, by Michael Wall, NotebookReview
Prijevod i prilagodba: Ivan Držanić

 

Views: (545)

This entry was posted in Prijenosnici and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.