Usporedba prijenosnika: HP Pavilion G6T i Lenovo G580

Usporedba prijenosnika: HP Pavilion G6T i Lenovo G580

Usporedili smo dva prijenosnika cijenovnog razreda do 500 USD, oba s 15.6-inčnim zaslonima, Windows 8 operativnim sustavom i Intel Core i5 procesorima. Pogledajmo koje su prednosti i nedostaci jednog nad drugim.

Lenovo G580HP Pavilion G6T

 

 

 

 

 

U ovom cijenovnom razredu ne očekujte tipkovnicu s pozadinskim osvjetljenjem ili moderne grafičke kartice, ono što nas ovdje zanima uglavnom su pouzdane performanse, prosječno dobre tipkovnice i razumno trajanje baterije. Lenovo G580 i HP Pavilion G6T  ispunili su ovaj težak zadatak. Ova usporedba će u prvi plan staviti određene razlike između ova dva prijenosnika.

Kvaliteta izrade

Kvaliteta izrade obično je slabija na jeftinijim prijenosnih računala, no ovdje kao da to nijje slučaj u potpunosti. Ipak, oba prijenosnika nisu nas impresionirali u smislu trajnosti, ali svakako zadovoljavaju. Lenovo G580 pomalo zabrinjava tankim zglobovima i primjetnim uvijanjem (progibom i torzijom) kučišta. Kod G6T je slušaj s uvijanjem kučišta nešto bolji, ali nas je razočarala grozna sjajna crna plastika, koja skuplja otiske prstiju i prašinu. U kvaliteti izrade jedva da je malo prevladao G6T.

KeyboardTipkovnica i dodirnik

Lenovo obično ima dobre tipkovnice i G580 ostaje u tom pravilu. Tipke imaju relativno precizno djelovanje ali pate od uvijanja zbog slabijeg kučišta.G6T je opet u nešto boljoj poziciji, kad govorimo u o uvijanju kučišta – tipkovnica nema progib, ali nije baš tako ugodna za tipkanje. Glede rasporeda tipki i veličine, G580 ima numeričku tipkovnicu, ali zbog toga koristi tipke samo 2/3 veličine. HP G6T ima tipke pune veličine, što mu u ovom slučaju daje prednost.

Zaslon

Zaslon je uskor grlo kod oba prijenosnika. U pitanju su dva 15.6-inčna jeftinija prijenosna računala koja dolaze s zaslonom slične (ne)kvalitete. Nažalost, zasloni imaju sjajnu površinu i prenisku (1366×768) rezoluciju (prenisku za proizvodne zadatke). Sjajne površine zaslona pate od dosadne refleksije od bilo kakvog pozadinsko osvjetljenja, pogotovo lustera. Ni jedan prijenosnik nije dobio prednost u ovom dijelu usporedbe.

Zvučnici

Dva obična zvučnika nude sličnu kvalitetu zvuka, ali Lenovo zvuči pomalo prostranije i glasnije. Prevaga odlazi na stranu G580 za bolji zvučni doživljaj.

Trajanje baterije

Ovi prijenosnici dolaze s 6-cell Li-Ion baterijom i u stanju su omogućiti oko pet sati neprekidnog web pregledavanja. Možete očekivati ​​oko 1/3 manjeg trajanja baterije kod više zahtjevnih zadaća, kao što su igranje igara ili HD video reprodukcija kod visoke svjetline zaslona.

Zaključak

Ovi, po cijeni gotovo identični prijenosnici nude razuman paket značajki i upotrebljivosti u cijenovnom razredu do 500 USD. U ovom cijenovnom razredu ne postoji puno mjesta za diferencijaciju među konkurentnim proizvodima. Lenovo G580 pomalo kaska za HP Pavilion G6T iz nekoliko razloga: prvi je da G6T ima vrhunski raspored tipkovnice s punom veličinom tipki te numeričku tipkovnicu. Također, G6T ima nešto manje fleksibilno kučište u odnosu na G580. Inače ovi prijenosnici su u osnovi isti za sve namjene i svrhe. Zapravo, Lenovo je 50 dolara jeftiniji, ali s obzirom na narečene nedostatke, blagu prednost ipak dajemo HP Pavilion G6T.

Prijevod i prilagodba: Ivan Držanić
Izvor: Notebookreview

 

Views: (1871)

Leave a Reply