Zdrave palačinke bez brašna

Palacinke bez brasna - gotova slasticaZdrave palačinke bez brašna

Palačinke možemo pripremiti i bez brašna. Pri tome ćemo koristiti mekinje, ljuske žitarica koje nastaju kao nusprodukt prilikom mljevenja žitarica. Izuzetno su bogate vlaknima pa tako povoljnu utječu na metabolizam i normalnu probavu, ne sadrže škrob i ne podižu šećer u krvi za razliku od pšeničnih pahuljica koje su obrađeno zrno žita i uglavnom se sastoje od škroba, dižu šećer u krvi i potiću izlučivanje inzulina. Kako bi naše palačinke mogle nositi epitet “zdrave”, umjesto klasičnog suncokretovog ulja koristiti ćemo kokosovo ulje, koje je pogodno za uporabu na visokim temperaturama zbog svog sastava masnih kiselina.

Sastojci (za dvije osobe):

– 2 jaja
– 1 dl slatkog vrhnja
– 1 dl mljevenih badema
– 1 žličica pšeničnih mekinja
– 1 žličica praška za pecivo
– malo soli

Preljev:

– 1 dl slatkog vrhnja
– 70 g čokolade zakuhanja (kakao 70%)

Priprema:

Palacinke bez brasna - priprema smjese– Jaja pjenasto izmješamo te dodamo mljevene bademe, prašak za pecivo, mekinje, slatko vrhnje i sol. Još jednom promiješamo te pustimo smjesu da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi.
– Za to vrijeme pripremimo čokoladni preljev: U 1 dl slatkog vrnja na laganoj vatri otopimo 70 g čoklade za kuhanje. Palacinke bez brasna - preljevVrhnje zagrijemo samo toliko da postigne temeperaturu na kojoj se čokolada potpuno rastopi, i tada je preljev gotov.
– Na zagrijanu tavu stavimo ulja (po mogućnosti kokosovog). Jednu veliku žlicu smjese za palačinke stavimo na zagrijano ulje te pustimo da smjesa sama poprimi oblik kruga. Na jednoj tavi možemo istovremeno Palacinke bez brasna - tijekom pecenjapeći 2-4 palačinke, ovisno o velični tave. Nakon 2-3 minute palačinke preokrenemo te pečeno još toliko.

Palačinke bez brašna poslužujemo tople, s čokoladnim preljevom, a pravi sladokusci mogu ih dodatno oplemeniti, npr. mljevenim bademima.

Palacinke bez brasna - gotova slastica Dobar tek!

Priprema slastice i tekst: Kristina
Fotografije: Domagoj

 

 

Views: (2297)

Leave a Reply