Zapečeni patliđani sa sezamom i miješanom salatom

Zapečeni patliđani sa sezamom i miješanom salatom - gotovo jeloZapečeni patliđani sa sezamom i miješanom salatom

Ovaj ukusan vegetarijanski obrok za dvoje jednostavan je i brz za za pripremu (30-ak minuta za sve). Sezona je patliđana i možemo nabaviti mlade patliđane koji još nisu postali gorki i koje možemo odmah koristiti, bez prethodne pripreme.

Sastojci (za dvije osobe):
– Jedan veći ili dva manja patliđana
– Sjemenke integralnog sezama
– Maslinovo ulje
– Sol

Miješana salata:
– 40 dag smeđeg graha
– 17 dag slatkog kukuruza
– 1 zelena paprika
– 1 crvena paprika
– 1 glavica ljubičastog luka
– Sok od pola limuna
– Maslinovo ulje
– Sol

Zapečeni patliđani sa sezamom - priprema za pečenjePriprema patlidžana sa sezamom:
– Patliđane obično prije upotrebe trebamo pripremiti: soliti, pustiti da odstoje i iscijediti. U ovom slučaju, mlade patliđane, koji još nisu postali gorki, odmah ćemo koristiti, bez prethodne pripreme.
– Patliđane ne gulimo, već samo narežemo na ploške debljine cca 2cm. Koža od patliđana može se jesti, dapače, pečenjem postaje slasna i hrskava ali po želji može se ukloniti, no tek nakon pečenja, jer ona ne dozvoljava raspadanje patliđana.
– Položimo ploške na veliki protvan obložen papirom za pečenje, posolimo, umjereno zalijemo maslinovim uljem, posipamo sjemenkama sezama te stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na temeperaturu od 250 stupnjeva.
– Nakon 20 minuta pečenja, sezam se zarumenio i počeo karakteristično mirisati što je znak da izvadimo patliđane, preokrenemo ih te još jednom zalijemo maslinovim uljem.
– Patliđane vratimo u pećnicu na još 10-ak minuta.

Miješana salataPriprema miješane salate:
– Paprike i luk nasjeckamo na sitne kockice. Dodamo u zdjelu sa kukuruzom i grahom, začinimo solju, sokom od polovice limuna i maslinovim uljem.
– Lagano izmješamo sve sastojke i poslužimo uz pečene patliđane. Ovu salatu možete pripremiti dok se patliđani peku.

Zapečeni patliđani sa sezamom i miješanom salatom - gotovo jeloGotove pečene patlidžane sa sezamom poslužujemo vruće, uz laganu miješanu salatu i žličicu senfa.

Dobar tek!

Receptura, priprema jela i fotografije : Kristina Držanić

 

 

Views: (2344)

Leave a Reply