Tijesto za pizzu

Tijesto za pizzu spremno za valjanjeTijesto za pizzu

Dobra receptura za pripremu tijesta predstavlja 75% pravog okusa pizze. Mi vam darujemo iskušani, detaljni recept za tijesto za pizzu. Uživajte u dobroj pizzi iz vlastite kuhinje!

Tajna dobre pizze je u sastavu tijesta, debljini rezanih sastojaka i temperaturi pečenja pizze, koja bi trebala biti svakako veća od 300 stupnjeva. Domaći, neprofesionalni štednjaci postižu maksimalnu temperaturu od 270 stupnjeva Celzijusa, pa pećnicu prethodno treba dobro zagrijati na maksimum. Pizzu peći oko 10-12 minuta, uz provjeru preko stakla, bez otvaranja pećnice, kako temperatura ne bi pala.

Sastojci za tijesto za pizu (za 4 osobe):
– 0.5 kg glatkog brašna
– 1 kockica kvasca (germe)
– mala žličica soli
– 0.5 dl suncokretovog ulja
– 1.5 dl mlijeka
– mala žličica šećera
– malo tople vode tijekom miješanja tijesta

Priprema tijesta:
– u toplo mlijeko staviti kvasac i žličicu šećera, 10-15 min. pustiti da nabubri
– u prikladnu posudu za miješanje tijesta staviti brašno, sol, ulje, dodati kvasac u mlijeku, miješati mikserom da se dobije glatka smjesa, prema potrebi doliti tople vode
– izmiješano tijesto pokriti čistom krpom i pustiti na toplom, da se diže
– kad se volumen tijesta najmanje udvostruči, istresti ga iz posude na pobrašnenu površinu, podijeliti na dva jednaka dijela, još jednom ručno promijesiti, pustiti još 15-ak minuta da se tijesto odmori i ponovo podigne.

Gotovo tijesto možete koristiti odmah, ali je odlično i dan kasnije, ako 24h odleži u hladnjaku. Ako se odlučite za skladištenje u hladnjaku, tijesto stavite u pobrašnjene vrećice za duboko smrzavanje. Tijesto će u hladnjaku još nabubriti, pa mu ostavite dovoljno mjesta u vrećici da može rasti.

U slast!

Priprema tijesta: Jadranka Držanić
Tekst i fotografije: Ivan Držanić

 

Views: (3379)

Leave a Reply