Test: Huawei E1752

Huawei E1752 HSDPA ModemTest: Huawei E1752 USB HSDPA Modem

Nedavno smo objavili članak o omogućavanju glasovne telefonije (Voice telephony) na ovom odličnom USB modemu, a danas donosimo test radnih mogućnosti iz ne baš urbanih uvjeta. Test je napravljen s otoka Vira, u jeku sezone, kad je zauzetost komunikacijskih resursa svih telekom providera blizu maksimuma. World Wide Locator mikrolokacije na otoku Viru: JN74MH. Program za konverziju WWL u geolokaciju: WWL Conversion Utility, v2.1, besplatan download je moguć OVDJE.

Prije godinu dana, žaleći se korisničkoj podršci jednog našeg telekom providera mobilnih komunikacija na lošu pokrivenost signalom i u najboljem slušaju samo na EDGE brzinu s otoka Vira, rečeno mi je da je prioritet u mobilnim komunikacijama prvo glasovna komunikacija, pa zatim podatkovna. Drugim riječima, BTS starije generacije uvijek je davao prednost glasovnom pozivu, a na račun količine glasovnih konekcija smanjivala se brzina (i broj) podatkovnih konekcija.

Danas, godinu dana kasnije, situacija sa sjeverne strane otoka Vira, (strana koja gleda na otok Pag), sasvim je drugačija. Sa Huawei E1752 USB HSDPA modemom ostvarili smo čvrstu, stabilnu HSDPA konekciju tijekom boravka na otoku Viru, što nas je oduševilo. Treba napomenuti, da je “blesimetar” za jačinu signala pokazivao tek 2 od 4 moguća “pravokutnika” koji simboliziraju jačinu signala, što bi mogla biti indikacija za dvije mogućnosti: prvo, da je Huawei E1752 uhvatio signal koji dolazi negdje iz pravca mjesta Povljane na otoku Pagu, cca 5 km zračne linije od mikrolokacije na kojoj smo boravili, i drugo, da bi na nekoj drugoj mikrolokaciji postignuta brzina prijenosa podataka u oba smjera mogla biti još veća. Svi zainteresirani mogu dobiti podatak mailom o kojem se domaćem mobilnom operatorom radi. Kontakt: emu.9a2gb@gmail.com.

Testirali smo Upload i Download brzine prijenosa podataka, koristeći originalni Huawei program imenom Mobile Partner, koji je moguće DL sa Huawei stranica. Evo i rezultata testova:

UPLOAD:Huawei E1752 - Upload Test
– dužina datoteke: 1.23 MB
– najveća brzina prijenosa: 451 kbps
– najniža brzina prijenosa: 287 kbps
– prosjek: 369 kbps
– mikrolokacija: na prizemnoj terasi kuće, signal 2/4

DOWNLOAHuawei E1752 - Download TestD:
– dužina datoteke: 11.37 MB
– najveća brzina prijenosa: 1.16 Mbps
– najniža brzina prijenosa: 469 kbps
– prosjek: 814 kbps
– mikrolokacija: na prizemnoj terasi kuće, signal 2/4

Test prikaza (play) video clipa:
– dužina videa: 20 sekundi
– primjedba: bez trzaja, kod prosječne brzine od 750 kbps
– mikrolokacija: unutar kuće, signal 1/4

ZAKLJUČAK:
Huawei E1752 USB HSDPA Modem u ovim, inače ne tako sjajnim mobilnim uvjetima, pokazao se kao vrlo osjetljivi USB modem, koji zadržava prihvatljivu brzinu i kod slabog signala. Upload mi se subjektivno činio vrlo brz i bez prevelikih padova u brzini, a download je skakao i preko izmjerene brzine i padao za 50%, što ipak, u prosjeku daje odličan ukupni dojam. Subjektivni dojam brzine kod surfanja na težim stranicama je prosječan kod ove brzine, ali kad se sjetim prošlogodišnjih pokušaja surfanja na EDGE brzini, ovo je pravi quantum leap.

Ovaj, po meni, odličan HSDPA USB modem kod nas se može nabaviti dosta povoljno, (i putem malog oglasnika), a podrška zajednice je odlična, od otvaranja mogućnosti rada na svim mrežama naših mobilnih operatora do omogućavanja voice (glasovne telefonije) mogućnosti. Saznanje da možete primiti poziv dok surfate odlična je mogućnost. Pri tome morate prekinuti podatkovni prijenos, što je manja šteta od propuštenog važnog glasovnog poziva.

Korišteni softver:
– Windows Home Premium x64
– Mobile Partner v11.302.09.01.539 Huawei Technologies Co. Ltd.

Korišteni hardHuawei E1752 - Test opremaver:
– prijenosnik Asus UL80VT
– Huawei E1752 USB HSDPA Modem, otvoren za sve mreže, s omogućenom glasovnom komunikacijom
– Kenwood TH-D72E (za utvrđivanje točne geolokacije)

Huawei E1752 značajke:
Proizvođač: Huawei
Model: E1752
Sučelje: USB 2.0 (A plug)
Chipset: Qualcomm MSM7200
GSM frekvencije: 850, 900, 1800, 1900
UMTS frekvencije: 850, 1900, 2100
HSDPA: 7.2 MBit/s
HSUPA: 5.6 MBit/s
EDGE: 236,8 KBit/s
GPRS: 57,6 KBit/s
Voice (telefonija): Da (ako je uključena)
NAND-flash memorija: Da

Ivan Držanić

 

Views: (2578)

Leave a Reply