Šumska vila

Šumska vila - gotova slastica sa šlagomŠumska vila

Ovo je slastica za prave sladokusce koji vole uravnotežene okuse biskvita, pudinga od vanilije, šumskog voća i šlaga. Prirema Šumske vile zahtijeva dodatnu pažnju i vrijeme, ali svaka minuta utrošena na pripremu ove slastice višestruko nam se vrati bogatstvom boja, okusa i mirisa.

Sastojci (za jedan protvan, lim za pečenje)

Biskvit:
– 6 bjelanjaka
– 20 dkg šećera
– 2 dkg krušnih mrvica
– 3 dkg oštrog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 15 dag mljevenih badema

Žuta krema:
– 6 žutanjaka
– 20 dag šećera
– 2 pudinga od vanilije
– 7 dl mlijeka
– 2 žlice gustina
– 25 dag maslaca

Šumska vila - miješano šumsko voćeSloj šumskog voća i šlaga:
– 45 dag šumskog voća
– 2.5 dl slatkog vrhnja

 

 

Šumska vila - prvi sloj-pečeni biskvitPriprema slastice:
Uključimo pečnicu na 180 stupnjeva da nam se ugrije dok napravimo biskvit. Odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg te postupno dodajemo šećer. Pomiješamo brašno, krušne mrvice i prašak za pecivo te dodamo u snijeg od bjelanjaka lagano miješajući kuhačom. Tako pripremljenu smjesu izlijemo u protvan koji smo prethodno namazali maslacem i posipali brašnom. Pečemo na 180 stupnjeva 15-20 minuta.
Šumska vila - drugi sloj-žuta kremaAko nam je masalac u hladnjaku, zagrijmo ga na sobnu temeperaturu. Također, zagrijmo 6 dl mlijeka dok ne zakipi. U posudu gdje smo odvojili žutanjke dodajemo šećer, puding od vanilije i gustin te preostalih 1 dl hladnog mlijeka. Izmiksamo tako da razbijemo sve grudice i dobijemo glatku smjesu. Kad mlijeko zakipi, smanjimo vatru te polako dodajemo dobivenu smjesu u mlijeko, miješajući mikserom na najmanjoj brzini. Smjesa će se početi zgušnjavati a mi ćemo i dalje miješati mikserom, ali na većoj brzini. Kad se smjesa počne odvajati od lonca, ugasimo vatru te pustimo kremu da se hladi do sobne temperature, uz povremeno miješanje.

Šumska vila - treći sloj-šumsko voćeDok se krema hladi, izmiksamo šumsko voće. Kad su maslac i krema iste temperature, (važno: maslac se počne odvajati od kreme ako nisu iste temperature), mikserom umiješamo maslac u kremu dok smjesa ne postane jednolična. Pola žute kreme namažemo na biskvit. Drugoj polovici dodamo izmiksano šumsko voće te namažemo na žutu kremu.

Šumska vila - gotova slastica sa šlagomŠumsku vilu hladimo nekoliko sati. Prije serviranja izmiksamo slatko vrhnje u šlag i namažemo preko cijelog kolača. Možemo sačuvati nekoliko bobica šumskog voća za dekoraciju.

Dobar tek!

Priprema slastice, tekst i slike: Kristina Držanić

 

Views: (2167)

Leave a Reply