Sarma

Sarma - gotovo jeloSarma

Kiselo zelje, koje smo stavili kiseliti u kasnu jesen, sada je najbolje za pripremu sarme, ovog ukusnog međunarodnog jela, spravljenog od listova kiselog ili svježeg zelja, (ili od listova vinove loze), i mljevenog mesa s dodatkom riže i začina. Vjeruje se da je domovina sarme Bugarska, gdje se sarma radi od svježeg zelja, ili Grčka, gdje se radi od vinove loze, ali vjerujem da će te se složiti s tvrdnjom da sarmu najbolje spravljamo mi. Predlažemo Vam stogodišnji recept za sarmu, s dodatkom sušene posne slanine, prepržene na ulju.

Sarma - glavni sastojciSastojci (za 6 osoba): 

– 80 dag mljevenog mesa (vrstu mesa odredite prema osobnoj želji, svinjetina, junetina ili miješano mljeveno meso)
– 1 jaje, 4 češnja češnjaka, papar po potrebi, 1/2 šalice riže, 10 dkg sušene šarene slanine, malo peršina, 2 lovorova lista

Sarma - przenje slaninePriprema sarme:

U mljeveno mesto dodati jaje, isjeckani čašnjak, peršin, papar, rižu i slaninu prženu na malo ulja. Sve izmiješati u homogenu smjesu. Sol ne treba dodavati u smjesu da se ne pretjera sa slanošću, jer je zelje dovoljno slano.

Od kisele glavnice zelja odvojiti listove koji će se puniti smjesom za sarmu. Na svakom listu nožem istanjiti zadebljali dio, da se list lakše savije u sarmu.

Sarma - listovi kupusa punjeni mješavinom mljevenog mesa, riže i pržene slanineU list kiselog zelja žlicom staviti pripremljenu mesnu smjesu i savijati od korijena lista, (sada stanjenog), prema vrhu lista, potom prstom ugurati krajeve prema unutrašnjosti sarme, kako se ne bi odmotale kod kuhanja. Ostatak zelja izrezati na rezance.

U duboku posudu staviti red zelja, potom poslagati savijene sarme. Ostatak rezanog zelja staviti na vrh, te sve zaliti vodom. Kuhati oko 90 minuta, a 15 minuta prije kraja kuhanja, u sarmu dodati zapršku od žlice brašna preprženog na malo ulja, s 1 dl rajčice iz tetrapaka i 1 dl vode (prokuhane), kako bi sarma dobila boju i gustoću.

Sarma - gotovo jeloSarmu poslužite toplu, s prilogom od pire krumpira. Sarma je najbolja tek treći dan, kad se okusi u hladnjaku usporeno sljube, pa savjetujemo da udvostručite količine. Prije posluživanja iz hladnjaka, svakako je prekipite i poslužite tako “probuđenu”, uz žgance ili krumpir.

U slast!

Priprema jela i tekst: Jadranka Držanić
Fotografije: Ivan Držanić

 

 

Views: (1225)

Leave a Reply