Samsung Series 9 – NP900X4C

Samsung Series 9 - frontSamsung Series 9

15-inčni Samsung serije 9 NP900X4C, koji se vratio među TOP 10 prijenosnika, veći je od Ultrabook specifikacija, s tankim profilom, prekrasnim dizajnom i odličnom baterijom. Jedna od mogućih konfiguracija je s Intel Core i5-3317U procesorom, 128GB SSD mSATA, 8GB RAM-a i 15-inčnim mat zaslonom s razlučljivosti od 1600 x 900 piksela. “Otisak” ili površina zauzeća prostora na stolu od strane NP900X4C je slična onoj 14-inčnih prijenosnika, unatoč većem zaslonu. S obzirom na težinu od samo 1.6 kg, čini ga odličnim prijenosnikom za putovanja.

Samsung Series 9 - backKvaliteta izrade i dizajn
15-inčni NP900X4C nosi jaku “obiteljsku crtu”,  i sličnost s manjom 13.3-inčnom inačicom. Broj “4” u oznaci modela pokazuje da Samsung smatra kako je to ekvivalent 14-inčnim prijenosnim računalima, a ne onima s većim 15.6-inčnim zaslonima. U stvarnosti, širina ovog prijenosnika je u istom rasponu kao i starijih 15.4-inčni prijenosnika, a visina otprilike ista kao i na 14.1-inčnim prijenosnicima. Cijeli prijenosnik, s izuzetkom plastike između šarki, gdje se nalaze antene, je izrađen od aluminijske legure. Baza kučišta je vrlo kruta, a na poklopcu zaslona je jako teško izazvati valove na zaslonu. Očekivano, metalna pozadina poklopca zaslona pruža mnogo bolju zaštitu od alternative u vidu karbonskih vlakana.

Samsung Series 9 - insideNP900X4C je osjetno teži od svog manjeg brata. Povećanje težine je više nego proporcionalno povećanju u veličini i najvjerojatnije odražava potrebu za jačanjem kučišta, kako bi se zadržala ista krutost, potrebna za povećanje veličine. Međutim, usprkos tim pojačanjima, a ukupna debljina iznosi oko 15 mm, a zaslon je malo deblji od šibice (palidrvca). Unutar kučišta dominira litij-polimer baterija, sa svake strane je ugrađen po jedan zvučnik. Oba zvučnika vrlo su slična onima na manjim inačicama serije 9. Međutim, za razliku od manjeg brata, postoji samo jedan ventilator i dva standardna memorijska utora, tako da je moguće nadograditi 16GB RAM-a. Dvije Wi-Fi antene su u žutom području između šarki, SSD je na lijevoj strani, ventilator, Intel Wi-Fi kartica je na desnoj strani, CPU u sredini i dva memorijska utora na desnoj strani. Razni priključci, s izuzetkom priključka za napajanje, izravno su montirani na matičnu ploču, jedino je nosač SSD-a odvojen od matične ploče.

Portovi i značajke
Kao što je to često slučaj s ultraprijenosnicima, NP900X4C nije baš obdaren portovima. Sveukupno, postoji jedan USB 2.0, dva USB 3.0, audio, gigabitni Ethernet port (za koji je predviđen dongle) i mikro HDMI i VGA portovi (za koji treba poseban dongle). Tu je i utor za SD karticu. Čak i utičnica za napajanje koristi neobično mali utikač. Postoje tri nezadovoljavajuća kompromisa povezana s korištenjem portova: 1. morate kupiti poseban dongle kako bi se povezali standardni VGA zaslon, 2. utikač na utičnici za napajanje blokira druge USB portove i 3. dva USB porta na desnoj strani preblizu su jedan drugom. Jedino poboljšanje u odnosu na NP900X3B je da je utikač napajanja pod kutem 90°.

Samsung Series 9 - keyboardTipkovnica
Tipkovnica je tipa rastuće vrste popularnosti među prijenosnicima, tipke su jasno odvojene jedna od druge. Raspon puta tipki je ograničen zbog tankog profila računala, ali se brzo navikne na smanjeni put tipki. Osnovni izgled je sličan manjem prijenosniku serije 9, ali uz dodatak skupa navigacijskih tipki na desnoj strani tipkovnice koji podižu tipkovnicu s lijeve strane. Kao što je normalno za europske tipkovnice, tipka za lijevi shift je manja kako bi se napravilo mjesta za jednu dodatnu tipku. Tipkovnica je osvjetljena prigušenim pozadinskim osvjetljenjem koje dolazi do izražaja na slabom svjetlu ili u mraku. Za razliku od nekih pozadinskih osvjetljenja tipkovnice, tipke ne sjaje, a rasvjeta čini slova čitka i kad ti inače ne bi bilo moguće.

Vrijeme trajanja baterije
Nominalni kapacitet baterije je 62Whr (7,4 V, 8400mAh) i Samsung garantira do 10 sati rada. Izdržljivost baterija je testirana standardnim testom, (Windows 7 Balanced power profil, aktivan bežični prijenos i osvježavanje web stranice svakih 60 sekundi), a kao postavka za svjetloću zaslona obično se koristi 70% svjetloće. Možda je 70% neprimjereno za nominalnu 400-nit svjetloću zaslona gdje pozadinsko osvjetljenje troši značajni dio snage baterije. Čini se kako bi 5/8 svjetloće bilo optimalno za uporabu u zatvorenom prostoru. Test sa 70% svjetloće ne bi pružio fer usporedbu s prijenosnikom kao što je Lenovo T430 koji može dati do 15 sati pod tim uvjetima ispitivanja, ali koristi zaslon koji je upola manje svjetloće (200-nit). Iz tog razloga napravljena su dva testa, na 3/8 i 5/8 svjetloće i sa rezultatima od 9 sati 57 minuta i 8 sati 4 minute respektivno. Samsungova garancija od 10 sati rada je realna za off-line rad ili s manjom svjetloćom zaslona.
 
Potrošnja energije vezana uz pozadinsko osvjetljenje pokazuje da maksimalno osvjetljenje dodaje oko 4.5W potrošnji energije što je, s obzirom na osnovnu potrošnju energije od oko 5W, gotovo 100% povećanje. To nije iznenađujuće, jer visoka svjetloća i dugo trajanje baterije ne idu zajedno. Samung pruža i tzv. “Life Extender” opciju produženja životnog vijeka baterije, s ograničenjem maksimalnog punjena na 80%, što omogućava 8-satni radni vijek bez ponovnog punjenja, ali produžava zivotni vijek same baterije.

Konfiguracija probnog modela:

 • Procesor: Intel i5-3317U CPU (1.7GHz, TurboBoost do 2.6GHz, 3MB cache)
 • Čipset: Intel HM75
 • Zaslon: 15.0 inča anti-glare 1600 x 900 WXGA+ LED pozadinsko osvjetljenje
 • Memorija: 8GB DDR3-1600 1.5V dual channel RAM (2 x 4GB Samsung)
 • Grafika: Intel HD4000
 • Medij za pohranu podataka: 128GB mSATA SATA 3 SSD (Sandisk U100)
 • Optički pogon: Nema
 • Bežično povezivanje: WiFi udruživa Intel 6235 802.11abgn (dual band + Bluetooth 4.0)
 • UK 87 pozadinski osvjetljna tipkovnica za odijeljenjim tipkama
 • Elan dodirnik (117mm x 76mm)
 • 1.3MP web kamera i mikrofon
 • 1 x USB 2.0 port; 2 x USB 3.0 port; Samsung mini VGA port (treba dongle); micro HDMI port (maksimum 1080p razlučljivost); Samsung mini gigabit ethernet port (dongle se isporučuje uz prijenosnik); combo audio port; SD card slot (SDHC / SDXC udruživ)
 • Baterija: 7.4V 62Wh 8-cell
 • 40W “slim” ispravljač/punjač
 • Windows 7 Home Premium 64-bit
 • Dimenzije: 357 x 239 x 15mm
 • Težina: 1.65kg
 • Putna težina: 1.98kg sa 40W ispravljačem i kablovima

 

Izvor: “Samsung Series 9” by John Ratsey, NotebookReview
Prijevod i prilagodba: Ivan Držanić

 

Views: (404)

This entry was posted in Prijenosnici and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.