Srednjovjekovna bitka kod Samobora

Medieval battle near SamoborPrikaz srednjovjekovne bitke kod Samobora
(Medieval battle near Samobor)

Podno Tepeca i samoborskog staroga grada, u nedjelju 3. ožujka u 15.00 sati, uprizoren je tradicionalni prikaz bitke vojski kraljice Elizabete i Vladislava Jagelovića, poljskog kralja.

Na Vugrinščaku, na kojem je bio postavljen vojni tabor, živopisne boje zastava, vojnih odora i raznovrsnog oružja i bojnog oruđa dočaravalo je srednjovjekovni ratni ugođaj.

Te davne 1439. godine, umro je kralj Albreht Habsburg, pa su se u Hrvatskoj i Ugarskoj vodile borbe za prazno prijestolje. Kraljici Elizabeti pridružili su se grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodio je Stjepan Banić Lendavski.

Dvije vojske sukobile su se na bojnom polju u tri naleta, i vrlo realistično dočarale kako je to izgledalo u stvarnosti, 1. ožujka 1441. godine, u žestokoj bitci koja je završila pobjedom vojske kraljice Elizabete predvođene Ivanom Vitovcem i porazom vojske poljskog kralja Vladislava Jagelovića, predvođene Stjepanom Banićem Lendavskim.

Medieval battle near Samobor

Kao i uvijek do sada, veseljaci Samoborci su poslije bitke organizirali veselicu, gdje se jelo, pilo i veselilo do kasno u noć.

Pogledajte cijeli fotoalbum OVDJE.
You can find a whole photoalbum HERE.

 

Views: (275)

This entry was posted in Curiosities - Zanimljivosti and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.