Piletina i krumpir iz pećnice

Piletina i krumpir iz pecnice - gotovo jeloPiletina i krumpir iz pećnice

Ovo jednostavno jelo naših predaka priprema se onoliko brzo koliko treba vremena za guljenje krumpira, rasjecanje pileta i vremena potrebnog za termičku obradu. Jednostavno, ali, zašto ga ne pripremiti na način da ga mogu jesti i oni koji drže do svoje tjelesne težine?

Sastojci (za 6 osoba):
– 2-2.5 kg svježe pile
– 1.5 kg krumpira za pečenje
– 0.5 dl maslinovog ulja
– povrtna mješavina poznatog proizvođača
– sol, granule češnjaka

Priprema jela (80-90 minuta):
– pile razrežemo na pola, da bi smanjili vrijeme termičke pripreme
– pileće pPiletina i krumpir iz pecnice - prije pecenjaolovice natrljamo povrtnom mješavinom poznatog proizvođača, i na taj način ga osolimo, okrenemo ih kožom prema dolje, pospemo granulama češnjaka, prelijemo maslinovim uljem i stavimo peći na temperaturu od 180 stupnjeva Celizijusa.
– prvo okretanje pileta neka bude nakon 20-ak minuta
– krumpir ogulimo, razrežemo na kriške pogodne za pečenje, stavimo u prikladnu posudu u koju smo prethodni stavili PAPIR ZA PEČENJE, osolimo, i NE PEČEMO ZAJDENO S PILETOM, nego jednu policu ispod, kako krumpir ne bi upio masnoću koja će izbiti od termičke obrade pileta.
– krumpir stavimo peći kod prvog ili drugog okretanja pileta
– drugo okretanje pileta neka bude nakon idućih 20-ak minuta, kada okrenemo i krumpir.
– zbog papira za pečenje, krumpir će se dati okrenuti bez problema, a za vrijeme dok ga okrećete, nemojte zaboraviti zatvoriti pećnicu, da se očuva temepratura.
– nadzirite proces pečenja: pile i krumpir okrenite onoliko puta koliko mislite da je potrebno, kako bi i jedno i drugo bilo pečeno jednolično.

Piletina i krumpir iz pecnice - gotovo jelo (1)Čuvajte zdravlje: pile i krumpir iz pečnice, pečeno na ovakav način, manje je masno od klasičnog načina pečenja u jednoj posudi, jer krumpir ne upije masnoću. Jelo poslužite toplo, sa sezonskom salatom, uz čašu rashlađenog svjetlog piva ili vina.

U slast!

Ivan Držanić

 

Views: (14507)

Leave a Reply