Paprika punjena mljevenom junetinom u umaku od rajčice

Paprika punjena mljevenom junetinom u umaku od rajcice - gotovo jelo (1)Paprika punjena mljevenom junetinom u umaku od rajčice, s pire krumpirom

Za ove ljetne dane, pripremili smo još jedno lagano jelo na bazi povrća (paprika, riža, krumpir) i nemasnog junečeg mesa. Tko želi još lakše jelo, iz recepta može izostaviti posnu slaninu, koja mljevenoj junetini daje željenu aromu.

Sastojci (za 6 osoba):
– 0Sastojci za papriku punjenu mljevenom junetinom.8-1kg mljevenog junećeg mesa
– 2 dag posne slanine
– 1/2 šalice riže dugog zrna
– 1 jaje, cijelo
– sol, papar, sjeckani list peršina
– 3 režnja češnjaka
– 0.5 l koncentrata rajčice u tetrapaku
– 12 zelenih paprika
– 6 krumpira za pire
– 0.5 dl suncokretovog ulja
– 1.5 žlica glatkog pšeničnog brašna

Priprema jela (oko 60-75 minuta)
Priprema smjese za punjenje paprike:
– isjeckamo posnu slaninu na vrlo tanke ploškice
– u prikladnu posudu stavimo mljeveno meso, rižu, sjeckanu posnu slaninu, 1 jaje, sjeckani češnjak, peršin, sol, papar po osobnoj procjeni
– mijesimo čistim rukama dok smjesa ne postane konzistentna

Savjet za čPaprika punjena mljevenom junetinomišćenje i punjenje paprika: paprike očistiti na način da u gornjem dijelu, kod peteljke ostane što veći rub, kako smjesa kod kuhanja ne bi izašla iz košuljice od paprike. Pazite da očistite sve koštice, ako koja ostane, paprika može biti gorka. Paprike pažljivo punimo smjesom do 3/4 zapremnine, pazeći da paprika ne napukne.

Priprema umaka od rajčice:
– na 0.5 dl ulja prepržimo žlicu i pol brašna, dok ne poprimi zlatno-žutu boju
– dodamo koncentrat rajčice (0.5 l za 6 osoba) i dolijemo 1.5 L vode, posolimo, kuhamo dok ne prokipi

Paprika punjena mljevenom junetinom u umaku od rajciceU umak od rajčice položimo punjene paprike i kuhamo oko 45-50 minuta, da lagano kipe. Paraleleno, u slanoj vodi kuhamo krumpir za pripremu pirea. Pire napravimo na klasičan način, koristeći pogodan kuhinjski alat za drobljenje kuhanog krumpira, a ako želimo, možemo u pire dodati 0.2 dl maslinovog ulja.

Paprika punjena mljevenom junetinom u umaku od rajcice - gotovo jeloPunjene paprike poslužimo tople s prilogom od pire krumpira i sezonskom salatom. Uživajte u ovom laganom nemasnom jelu uz čašu rashlađenog svjetlog piva ili uz žmul bevande.

U slast!

Priprema jela: Jadranka Držanić
Tekst i slike: Ivan Držanić

 

 

Views: (2934)

Leave a Reply