Lenovo ThinkPad X230

Lenovo ThinkPad X230Lenovo ThinkPad X230

Uvod

Lenovo je unaprijed najavio više prijenosnih računala na Consumer Electronics Showu u siječnju od bilo kojeg drugog proizvođača. Najnovije pak ažuriranje X-serije poslovnih prijenosnih računala ThinkPad linije uzdiže ga iznad konkurencije.

Potpuno novi ThinkPad X230 dolazi s obećanjem o ultimativnom 12-inčnom poslovnom prijenosniku, ali u doba kada je tržište zasićeno prijenosnicima MacBook alu-izgleda postavlja se pitanje ima li tu mjesta za tradicionalne poslovne ultraprijenosnike?

ThinkPad prijenosnike odavno smatraju jednim od najboljih poslovnih računala, zahvaljujući pouzdanoj kombinaciji vrhunske performanse, robusne izrade, odlične tipkovnice, preciznih TrackPoint-a (crvena točka u sredini tipkovnice) s fantastičnom jamstvenom podrškom. Prethodnih generacija ThinkPad X220 je smatran kao najbolji 12-inčni prijenosnik na tržištu poslovnih prijenosnika.

Izrada i dizajn

Na prvi pogled, ThinkPad X230 ima samo nekoliko manjih razlika u odnosu na X220. Izmijenjene su lokacije nekoliko portova, ali sve je još uvijek smješteno u pravi “boxy”
dizajn u kučištu kombiniranom izdržljivom Al-legurom i plastičnom konstrukcijom prekrivenoj crnom mat gumiranom bojom. Lenovo nastavlja ugrađivati tipkovnicu pune veličine i na ovom 12-inčnom ultraprijenosniku, ali na račun prostora za odmornik dlana. Iako je korištenje tipkovnice na X230 vrlo ugodno, zapešća nemaju obilje prostora, ako prste držite u tradicionalnom položaju tipkanja.

X230 Lenovo nastavlja trend “grubog poslovnjaka” u kategoriji prijenosnih računala, čak i u ovoj veličini “liliputanaca”. ThinkPad je testiran po “Milspec” (vojnom) standardu, (fizički šok, termalni šok, nadmorska visina, prašina, vibracija, vlaga, topline i hladnoće), zbog utvrđivanja njegove izdržljivosti, što je značajka većine ThinkPad prijenosnika.

Iako većina Lenovo poslovnih klijenata naručuje svoje prijenosnike unaprijed konfigurirane, važno je spomenuti da je X230 još uvijek vrlo lako nadogradiv i pogodan za servisiranje i na terenu. Hard disk se jednostavno može zamijeniti odvijanjem jednog vijka na bočnom panelu. Što se tiče RAM-a, dva utora se nalaze ispod glavne pristupne ploče na dnu prijenosnog računala. Probni primjerak X230 došao je na test s instaliranim 4GB memorijskim modulom, a moguća je nadogradnja RAM-a do 16 GB.

Portovi i značajke

Prošle godine spomenuto je da “ThinkPad X220 ima najrobusniju izvedbu portova” koju smo vidjeli na bilo kojem 12-inčnom prijenosniku. Inženjeri iz Lenova pronašli su način da ove godine u x230 upakiraju i više od toga. Ugrađena su dva “SuperSpeed USB 3.0 porta” za brze prijenose podataka i jedan “always on”, (u ovom slučaju “uvijek pod naponom”) USB 2.0 priključak za punjenje USB uređaja, u vrijeme kada je prijenosno računalo ugašeno.

X230 dolazi s tradicionalnim VGA portom, mini DisplayPort-om, Gigabit Ethernet konekcijom i SDHC čitačem kartica. Lenovo je u X230 uspio ugurati čak i 54mm ExpressCard utor. Ako i s tim proširenjem ne bi bilo dovoljno portova, postoji još i docking station konektor na dnu samog prijenosnika, tako da se ovaj 12-inčni prijenosnik vrlo brzo može pretvoriti u desktop zamjenu.

Zaslon i zvučnici

Na probnom modelu X230 bio je opcioni 12,5-inčni zaslon s dodatnim IPS panelom sa LED pozadinskim osvjetljenjem. Zaslon ima istu 1366×768 rezoluciju kao i standardni zaslon, dok IPS panel pruža veću svjetloću zaslona, jači kontrast i šire kutove gledanja. NotebookReview laboratorijski rezultati ispitivanja pokazuju da ovaj zaslon ima kontrast 780:1 i maksimalnu svjetloću od 300 NIT. Horizontalni i vertikalni kut gledanja su fantastićni, a distorzija boje jedva je primjetna čak i iz ekstremnih kutova gledanja.

Kvaliteta zvučnika je prosječna, kao i maksimalna glasnoća, koja je dovoljno glasna da ispuni veliku dvoranu s relativno čistim zvukom. Audio izvedba je dovoljno dobra za osnovne video konferencije a Lenovo daje najbolje od gotovo idealnog, pomoću Dolby Home Theater softvera za digitalno poboljšanje zvuka. Kao i kod većine modernih ultraprijenosnika, zvučnici se nalaze na donjem prednjem rubu X230. To znači da je zvuk usmjeren prema dolje i napijed, a ne prema našim ušima. Ako koristite X230 držeći ga na koljenima, onda će zvuk vjerojatno biti prigušen odjećom ili nogama.

Tipkovnica i touchpad uređaj za upravljanje

Tipkovnica na ThinkPad X230 Lenovo je nova “Precision Keyboard” s LED pozadinskim osvjetljenjem. Iako zasigurno postoje ljubitelji tradicionalnih tipkovnica, Lenovo je u X230 ugradio tzv. “Chiclet-style” tipkovnicu, za razliku od onoga što smo vidjeli na većini prijenosnih računala tijekom posljednjeg desetljeća. Glavne tipke su još uvijek u 100%-tnoj veličini, a između tipki postoji dodatni prostor kako bi se spriječile greške u pisanju. Površina tipkovnice ima odličnu potporu s jedva primjetnim uvijanjem kod velikog pritiska. Taktilni osjet svake tipke je odličan, s nježnim klikom koji stvara vrlo malo buke kad je tipka potpuno pritisnuta, što omogućuje višesatno pisanje bez nelagode.

Ranije spomenuto LED pozadinsko osvjetljenje ima četiri razine postavki: isključeno, nisko, visoko i visoko uz dodatak tradicionalnog “ThinkLight” osvjetljenja tipkovnice koje se nalazi uz web kameru. To daje korisniku ThinkPad-a “najbolje od oba svijeta”, ako baš ne vjeruje u novo pozadinsko osvjetljenje tipkovnice.

Klasični crveni TrackPoint uz Synaptics touchpad uređaj za upravljanje, (model bez tipki), pružaju izvrsnu osjetljivost i brzinu ako zaželite premjestiti kursor u različitim aplikacijama. Touchpad uređaj bez tipki ima istu površinu kao i na X220 (45 posto veća površina od starog X201).

Kao i kod svih Synaptics “clickpad” modela bez tipaka, nedostatak posebnih namjenskih tipaka ispod touchpad-a predstavlja problem jer je ponekad vrlo teško “pronaći desni klik”. Možda ćete morati pritisnuti toucpad u donjem desnom kutu nekoliko puta dok se dogodi desni klik. Srećom, touchpad postavke možete podesiti koristeći priloženi softver UltraNav. Alternativno, možete koristiti TrackPoint i lijevu i desnu miš-tipku koje se nalaze iznad touchpad-a.

Probna konfiguracija:

– Intel Core i5-3320M dual-core processor vPro (2.6GHz, 3MB cache, 3.3GHz Turbo)
– Windows 7 Professional (64-bit)
– 12.5-inčni Premium HD (1366 x 768) zaslon s LED pozadinskim osvjetljenjem (IPS)
– Integrirana Intel HD Graphics 4000 grafička kartica
– 4GB DDR3 (1333MHz)
– 320GB Hitachi Travelstar hard disk (Z7K500)
– Intel Centrino Wireless-N 2200
– Intel 82579LM Gigabit Ethernet mrežna kartica
– 720p High Definition webcam sa mogučnošću praćenja lica korisnika
– Fingerprint čitač
– 6-ćelijska baterija (63Wh)
– Dimenzije: 30.5 cm (širina) x 20.65 cm (dubina) x 1.9-3.5 cm (visina)
– Težina: 1.6 kg sa 6-ćelijskom baterijom (63Wh)

Trajanje baterije

ThinkPad X230 sa Intel Core i5 procesorom 3320M i 6-ćelijskom baterijom (63Wh) omogućuje 8 sati i 41 minutu autonomije do ponovnog punjena. Za standardni test trajanja baterije postavljena je svjetloća zaslona na 70%, bio je aktivan bežični prijenos i kontinuirano osvježavanje web stranice svakih 60 sekundi, a Windows 7 konfiguracija postavljena je na “balansirani” profil, glede performansi i električne potrošnje. S opcijskom 9-ćelijskom baterijom koja se spaja na dno prijenosnog računala, Lenovo tvrdi da je moguća autonomija do 24 sata.

Zaključak

Poslovni ljudi koji koji stalno putuju ili oni koji imaju tek mali uredski prostor, trebali bi
ozbiljno razmisliti o kupnji ThinkPad X230. Ne samo da ovaj 12-inčni prijenosnik daje više energije i procesne moći od većine većih 13-inčnih ultraprijenosnika, nego daje korisniku i određenu sigurnost i mir zahvaljujući robusnoj kvaliteti izrade i trajanju baterije.

Najnoviji Intel Ivy Bridge procesor zasigurno će podići performanse, kako u pogledu sirove računalne snage tako i poboljšanih grafičkih mogućnosti. Jedini prigovor značajkama je da ovakvi premium ultraprijenosnici trebaju imati solid state disk kao standardnu opremu. Razumljivo je da ponuđeni hard disk omogućava Lenovu nižu početnu cijenu za X230, ali spori hard disk je tamna mrlja na inače besprijekornoj izvedbi ovog prijenosnika.

U pogledu dizajna X230 ima fantastičnu tipkovnicu (možda i najbolju Chiclet-style tipkovnicu do sada), dok je čudljivi touchpad zasigurno frustrirajuće iskustvo za korisnika, osim ako naučite koristiti TrackPoint.

Nakon što je svoje rekao i pokazao, ThinkPad X230 je najbolji ultraprijenosnik trenutno na tržištu. Nije potpuno savršen (pogledajte komentare o tvrdom disku i touchpad-u), ali nećete naći bolju kombinaciju prenosivosti, performansi, trajnosti, odabira portova i trajanja baterije u istom cjenovnom rangu.

Naslov originala / Original source title:
“Lenovo ThinkPad X230 Review: Road Warrior Perfection”
By Jerry Jackson, NotebookReview Editor, NotebookReview.
Prijevod i prilagodba izvornog teksta: Ivan Držanić

 

Views: (2040)

Leave a Reply