Kenwood TH-D72E – antenski konektor

Kenwood TH-D72EKenwood TH-D72E – antenski konektor

Za one koji se po prvi puta susreću s ovim radio uređajem, evo informacije o tipu antenskog konektora. Ako poželite ovog mališu priključiti na vanjsku antenu, naći će te se pred problemom. Naime, TH-D72E nema klasičan ženski BNC antenski priključak na svom tijelu, nego SMA ženski, s vanjskim navojem. Ako kao i ja, za antenski kabel prema vanjskoj anteni koristite debele, nefleksibilne kablove sa što manje gubitaka, na njemu je obično ili N muški konektor ili PL259 konektor, pa između treba ubaciti konektorski adapter, tj. prijelaz sa SMA muški na N ženski ili SMA muški na SO239.

SO-239 female to SMA male - cable assemblyS obzirom na debljinu i nefleksibilnost H-100 i sličnih kablova s malim gubitkom, čije direktno priključenje na TH-D72E može izazvati mehanički stres na konektoru uređaja, bolje rješenje je napraviti kablovski prijelaz sa kratkim (i proračunatim) komadom RG-58U kabela, na čijim krajevima će biti SMA muški konektor za kabel (crimp) i SO239 ženski konektor za kabel (crimp), odvisno od toga koji konektor imate na antenskom kabelu koji vodi prema vašoj vanjskoj anteni.

SMA male - for crimping on cableU našim specijaliziranim trgovinama postoje oba konektora za krimpanje na RG-58 kabel, pa će izrada kablovskog prijelaza koštati oko 50-ak kuna + malo truda za izradu kabela.

SO-239 female to SMA male - adapterDirektni konektorski adapter je dobra ideja samo za slučajeve kada TH-D72E spajate na mobilne antene, koje uglavnom na kraju napojnog kabela imaju BNC konektore.

 

73 de Ivan
9A2GB

 

 

Views: (1055)

Leave a Reply