Kenwood TH-D72E – I dio

Kenwood TH-D72EKenwood TH-D72E – I dio

Uvod

O ovom Kenwoodovom duo-band prijenosniku zavidnih mogućnosti napisano je vrlo mnogo članaka, pa je teško ne ponavljati se. Hvalospjeve i kritike ću ostaviti onima koji se time bave ili su stručniji od mene da to procjenjuju.

Cilj ovog teksta je spomenuti sasvim obične stvari i probleme s kojima sam se susretao kod korištenja ovog uređaja. Pretpostavljam da će ovo instant-iskustvo koristiti onima koji će prvi puta doći u kontakt s ovim uređajem. Smatram se sasvim prosječnim tehno-frikom ali i altruistom, pa ako će ovaj tekst kod nekih izazvati (o)smijeh a kod nekih osjećaj da čitaju nešto korisno, ja sam ispunio svoju misiju 🙂

Već kod postavljanja osnovnih postavki suoćio sam se sa činjenicom da neke stvari nisu
tamo gdje sam ja očekivao da budu, na primjer, kod postavljanja pozivne oznake, trebalo
je obrisati višak slova, krenuti u nazad, napraviti razmak, ali malo sam, od one logike koju sam sretao u sličnim slučajevima kod raznih hardverskih i softverskih rješenja, sreo u ovom slučaju. Zadnje što sam od amaterskih uređaja podešavao, a da je imalo par-sto menija i 5 raspoloživih dugmadi za unos postavki, bio je Yaesu FT-857D, i tada mi se činilo da je nedostatak dugmadi glavni problem. Problem je uglavnom u čovjeku i načinu pristupa.

Kao i svaki “pravi” radioamater, prvo sam dohvatio uređaj u ruke, a papirnata uputstva s gnušanjem stavio u stranu. Ovaj izraz “s gnušanjem” uvijek koristim kad želim naglasiti ovaj “dobar” ali kod nas tako čest pristup, koji u prvi plan stavlja nestrpljivost, da ne kažem nešto drugo. U hvatanju samog sebe kako novom uređaju po tko zna koji puta prilazim istim (krivim) pristupom, uključio sam punjenje baterije i u najvrućijem danu ove godine odustao od takve intelektualne rabote, kakva je napikavanje po uređaju kojeg vidim prvi puta na 37 stupnjeva Celzijeve ljestvice.

Prije 30 godina probdio bih noć u proučavanju novog uređaja, ali tijekom vremena i godina čovjek dobije neka korisna iskustva a istvoremeno s vremenom izgubi taj elan, pa sam,  zaboravljajući razmišljanja o pristupu, nastavio u istom tonu sutradan ujutro, dok je dan bio mlad, ja odmoran a Kenwoodova baterija puna 🙂

Postavljanje osnovnih postavki

Na Kenwoodu TH-D72E postoji 18 raspoloživih dugmadi sa više funkcija, jedno multifunkcijsko četverosmjerno dugme sa strelicama, te on/off, monitor i lamp prekidači. Na samom vrhu uređaja nalaze se dvije kontrole: volume i dugme za postavljanje radne frekvencije, koje ujedno može biti i kontrola za izbor drugih postavki. Ako sam zaboravio koje dugme, žao mi je, odužit ću mu se u epilogu, jednim odužim traktatom 🙂

Već na samom početku uspio sam svojim ćevap-prstima zaključati tipkovnicu. Zašto, ne znam, a kako, nisam imao pojma. Taman sam ga dohvatio, odspojio napajanje, i očito pogodio kombinaciju za zaključavanje tipkovnice. Gledao sam u to čudo kao medo u košnicu punu meda, (vjerojatno bi oboje tada imali iste osjećaje), i sjetio se razmišljanja o “pristupu”. Ajd, rekoh, budi jednom pametniji od sebe 🙂 i dohvatio papirnata upustva. Engleski natucam, ali mogu reći da bih se s engleskinjom bolje snašao nego s upustvom na engleskom jeziku u kojem ne mogu naći kako se otključava nehotice zaključana tipkovnica. Pomislih, pa imaš ti i nekog računalnog znanja, dvije jezgre u Core2Duo procesoru brže traže po ključnoj riječi nego tvoja bundeva u paprnatom upustvu. I opet sam ga (papirnato uputstvo) odložio “s gnušanjem” 🙂

PDF uputstvo je strašna stvar, svaka čast ljudima koji pišu uputstva u elektroničkom obliku, da ih čovjek-radioamater u svom nestrpljenju i ushićenju novim uređajem može u miru pročitati, kad već nema živaca listati papirnato…

I moram priznati da nisam našao odmah što sam tražio. Tek vrlo detaljno i pažljivo pretraživanje dalo je rezultate. Kako nisam mogao raditi search po ikoni famoznog ključića koji simbolizira zaključanu tipkovnicu, koristio sam ključne riječi kao što su: “key”, “keyboard lock”, “lock”, “locked”. Rezultati pretraživanja u službenim PDF dokumnetima na HR jeziku, dobivenim od strane zastupnika, za ključne riječi “keyboard”, “tipkovnica”, “zaključ”: nema rezultata. Ključna riječ “key lock”, HR upustvo, rezultat pretrage je tekst: “Pojavljuje se kada je uključena funkcija Key Lock”. No, dobro jutro, čini mi se da sam to i sam spoznao 🙂 I sad kuriozitet, PDF dokument na engleskom, “TH-D72AE_EN_20110515”, skinut sa Kenwoodovih stranica, na ključnu riječ “key lock”, pretraga uopće na daje rezultata. U hrvatskom službenom naputku “TH-D72E_HRV” se “key lock” barem spomene, a u engleskom nema ni _čm_ od “Keyboard lock”. Idemo dalje, otvaram i CD medij koji je stigao s računalom, ne očekujem bog-zna-što, ali konačno, bingo! U PDF dokumentu po imenu “TH-D72_ALL_E”, traženjem po ključnoj riječi “key lock”, konačno otkrivam toplu vodu:

KEY LOCK
Key lock funkcija osigurava da postavke uređaja ostanu nepromijenjene, ako dođe do nehotičnog pritiska na bilo koju tipku. Kad se ova funkcija aktivira, ostaju aktivne ove tipke:
[on/off], [PTT], [LAMP], [SQL], [F] + [LAMP]
Da bi se uključila ili isključila ova funkcija, potrebno je tipku “F” držati barem jednu sekundu. Uključivanjem ove funkcije, na displayu uređaja pojaviti će se ikonica u vidu stiliziranog ključića.

Dakle, tajna zaključanog blaga je otkrivena. Malo sam duže pridržao tipku “F”, i zaključao
tipkovnicu uređaja. Potpuno sam zaboravio i vremensku komponentu kod multifunkcijskih
tipki, i tako sebi priuštio dodatnog posla.

Inače, pored KEY LOCK funkcije, postoji još nekoliko funkcija zaključavanja:

DTMF KEYLOCK (zaključava DTMF tipke) – dohvaća se pritiskom na tipku MENU i
upisivanjem broja menija koji se želi, u ovom slučaju br. 181.
Promjena postavke vrši se na uobičajen način, 4-smjernom tipkom, gdje smjer
gore-dolje ima funkciju OFF/ON, a smjer desno-lijevo ima funkcije ESC/OK.

MICROPHONE KEY LOCK (zaključavanje PF – Programable Function tipki)
funkcija se dohvaća ulaskom u MENU 182, a postavka se mijenja kao gore.

I mama svih Key Lock funkcija, kojom se određuje tip KEY LOCK funkcije:

KEY LOCK TYPE (određuje tip zaključavanja)
dohvaća se ulaskom u MENU 180, gdje se odabire jedna od 3 načina zaključavanja:
1. “Key Lock” (zaključava sve tipke na prednjem panelu uređaja, 1s na F tipki)
2. “F.Lock” (zaključava frekvenciju ili memorijski kanal, pa se ne mogu koristiti tipke: [MHz], [ENT], [MR], [BAND], Scan, [PF] (Group Up and WX).
3. “Key & F.Lock” (zaključava sve tipke na prednjem panelu uređaja, kao i Tuning kontrolu. 1s na F tipki otključava.)

Treba spomenuti da se tipke [LAMP], [MONI], [PTT], [on/off] i VOL kontrola glasnoće ne mogu zaključati.

Prethodnu večer, kad sam odustao od upoznavanja s uređajem, malo me “diglo” to što se osvjetljenje displaya gasi nakon 5 sekundi, a ja nisam odmah dokučio kako da osvjetljenje trajno uključim. Isitina, nisam znao da je to moguće, ali i na uređajima starije generacija postojala je takva mogućnost, pa u jedino u što sam bio siguran je to da je jutro pametnije od večeri 🙂 Da skratim, za one koji će jednom možda doći u sličnu situaciju, stalno osvjetljenje displaya uključuje se ovako:

LAMP
– uključuje osvjetljenje displaya, inicijalna postavka je 5 sekundi, i nakon toga se automatski gasi.
– može se trajno uključiti pritiskom na topku “F” i zatim pritiskom na LAMP.
– trajno osvjetljenje displaya gasi se na isti način, pritiskom na F i LAMP.

Vezano uz osvjetljenje, moguće je odabrati 2 načina uključenja rasvjete:

LAMP CONTROL
– funkcija se dohvaća ulaskom u MENU 102
– moguće su dvije postavke:
1. Auto (osvjetljenje će se upaliti pritiskon na neku tipku ili okretanjem Tuning kontrole
2. Manual (osvjetljenje će se upaliti pritiskon na LAMP tipku i trajati će ovisno o inicijalnom podešenju timera za osvjetljenje)

DISPLAY CONTRAST
– funkcija se dohvaća ulaskom u MENU 103
– omogućuje postavljanje intenziteta kontrasta od 1 do 8

DISPLAY ILLUMINATION
– funkcija se dohvaća ulaskom u MENU 101
– omogućuje postavljanje vrijednosti timera osvjetljenja od predložene 2 do 10 sekundi

Inicijalno, ili u tehničkom žargonu “po defaultu”, od tradicionalno štedljivih Japanaca uređaj dolazi sa AUTO POWER OFF (APO funkcija automatskog isključivanja nakon određenog perioda neaktivnosti) funkcijom postavljenoj na 30 minuta. Vremena taman toliko da korištenjem pravilnog pristupa u uputstvu pronađeš što te zanima i u ruke uzmeš uređaj koji se u međuvremenu ugasio. Nakon drugog samogašenja shvatio sam da moram potražiti APO funkciju, jer će me polako ubijati u pojam, ako je ne isključim. Za sve one koji imaju slabiji sluh i kao i ja nisu čuli kratki bip i zamijetili “APO” tekst koji blinka na displayu uređaja, a koji upozoravaju na skoro 30 minuta neaktivnosti, evo malo i o APO funkciji:

AUTO POWER OFF (APO)
– funkcija se dohvaća ulaskom u MENU 111, inicijalno je postavljena na 30 minuta.
– moguće postavke su: 15, 30, 60 minuta i isključeno.

Recimo da sam, prolazeći kroz nabrojene peripetije, ovime pripremio i sebe i uređaj da u njega mogu unositi osnovne postavke, pa ako vam je ovaj tekst bio zanimljiv, nastavak pročitajte za koji dan…

Ivan Držanić
9A2GB

 

Views: (902)

Leave a Reply