HP Pavilion G6

HP Pavilion G6 notebookHP Pavilion G6 (#1 u top 10 po zanimanju korisnika za taj model, za 10/2012)
Paviljon G6 je cjenovno pristupačan laptop koji pokušava uravnotežiti dobar dizajn, solidnu izradu i performanse. Serija paviljon G6t s 15,6-inčnim LED zaslonom može se naći u konfiguracijama od Intel Pentium do Core i-serije procesora, sa instaliranim Windows 7 OS, te u raznim kofiguracijama grafičkih mogućnosti. 6-ćelijska baterija osigurava više od četiri sata trajanja baterije tijekom surfanja webom.

Izrada i dizajn
HP Pavilion G6 (499 USD) izvana izgleda sasvim obično, generički, a dominiraju crna i siva boja. Gotovo sve vidljive površine prijenosnika izrađene su od sjajne plastike, koja i nije baš najbolji izbor, jer se mrlje lako uočavaju a i nije tako izdržljiva kao mat plastika, tijekom vremena uporabe. Začudo, dio oko zaslona je mat plastika.

HP Pavillion G6 - screen lidG6 je prilično čvrst za kategoriju jeftinijih prijenosnih računala. Šasija je kruta i daje dobar otpor na savijanje. Pored toga, naslon za dlan i okolna područja ne savijaju se pod pritiskom. Ipak, poklopac zaslona je dio koji treba poboljšanje, slab je i uvija se, posljedica pritiska odostraga može biti pojava sjena na zaslonu, na mjestu pritiska. Impresioniraju nosači (šarke, panti) zaslona, koji su metalni i vrlo čvrsto usidreni na kučištu.

HP Pavillion G6 - bottomDojam je da je kvaliteta izrade ipak nešto bolja nego što se očekivalo u tom cjenovnom razredu. Oni koji požele dodati RAM ili izmijeniti tvrdi disk biti će u mogućnosti to učiniti s lakoćom: ploča na dnu prijenosnika na jednom mjestu drži obje komponente kao i karticu za bežični prijenos.

 

Portovi i značajke
G6 nudi prosječan nizbor portova i ništa posebnog ili neočekivanog. Svakako nedostaje USB 3.0, eSATA, DisplayPort, i ExpressCard utor. Ako ništa drugo, voljeli bi smo vidjeti USB 3.0 za brži prijenos velikih datoteka, ali očito da se to ne može očekivati od prijenosika tog cjenovnog razreda.

Zaslon i zvučnici
G6 ima 15.6-inčni zaslon s 720p (1366×768) rezolucijom i sjajnom površinom. Ovo je tipično za ovaj cjenovni razred prijenosnika. Osvjetljenje je zadovoljavajuće, kontrast je manji a reprodukcija boja je pomalo hladna – neke boje izgledaju isprano. Kutevi gledanja su premali odozgo i odozdo, što se i očekuje od ploče TN tipa. Sjajna površina pomaže kontrastu, ali reflektira svjetlo i teško se čisti.

U G6 ugrađena su dva stereo zvučnika smještena ispod površine za dlan, proizvođača Altec Lansing, međutim, zvuk na testu bio je loš i prigušen.

Razlučljivost od 1366×768 piksela i loš zvuk su slabost kako kod G6 tako i kod gotovo svih jeftinijih prijenosnih računala.

Tipkovnica i dodirnik (touchpad)
Paviljon G6 ima tipkovnicu pune veličine, ali ne i odvojenu numeričku tipkovnicu. Tipke su četvrtaste s ravnom površinom i dosta dodatnog prostora između njih. Tipkovnica se osjeća ali i zvuči jeftino, tipke kod pritiska daju blagi klik. Taktilne povratne informacije su nekvalitetne, ova tipkovnica ne potiče na tipkanje. Cjelokupna tipkovnica ipak dobija prolaznu ocjenu, ali to je sve, tipkovnice na skupljim HP Pavillion prijenosnicima puno su bolje.

Dodirnik je dobar za ovaj cjenovni razred. Njegova površina ima previše teksture, ali je svakako i to bolje nego da je potpuno sjajna.Tipke su tihe i nenametljive što je uvijek dobrodošlo kod dodirnika.

Performanse
Treba imati na umu da G6 koristi Core i3-380m, i da je to stariji procesor prve generacije jezgre, kojeg su u međuvremenu zamijenili procesori druge generacije: i3-2310M i i3-2330M procesori. Noviji procesori su brži, ali što je još važnije bolje iskorištavaju utrošenu energiju. HP je vjerojatno napravio dobar posao kupovinom starijih procesora. Također, dojam razočaranja upotpunjava instalirani čvrsti disk iz Seagate 7.200.4 serije. To je, po računalnim standardima, zastarjela serija, jer usporava ukupnu učinkovitost sustava i u radu daje previše “klikajuće” zvukove.

Trajanje baterije
Izmjereno je 4 sata i 45 minuta trajanja baterije, na G6 standardnoj 6-ćelijskoj bateriji (Windows 7 Balanced power profil, 70% svjetline zaslona, aktivan bežični prijenos i osvježavanje web stranice svakih 60 sekundi). To je vrlo dobro vrijeme za jeftinije prijenosno računalo i može se mjeriti sa skupljim prijenosnicima.

Testna konfiguracija HP Pavilion G6-1A69US:

 • 15.6-inch glossy 720p ekran (razlučljivost: 1366×768 piksela)
 • Windows 7 Home Premium 64-bit
 • Intel Core i3-380M dual-core procesor (2.53GHz, 3MB cache, 35W TDP)
 • Intel HM55 čipset
 • Integrirana Intel HD grafika
 • 4GB DDR3-1066 RAM (2x 2GB; proširivo do 8GB – 2x 4GB)
 • 500GB 7200RPM Seagate čvrsti disk (ST9500325AS)
 • 802.11n bežična kartica sa Atheros AR9285 čipsetom
 • bez Bluetooth
 • Integrirana web kamera
 • ugrađen DVD pisač (hp DVDRAM GT31L)
 • 6-cell Li-ion baterija (10.8V, 4200mAh)
 • težina: 2.49 kg
 • Dimenzije: 37.4 x 24.5 x 3.5 cm
 • Preporučena cijena: 499.99 USD

Izvor: HP Pavilion g6 Review, By Charles P. Jefferies, NotebookReview
Prijevod i prilagodba: Ivan Držanić

 

Views: (1993)

This entry was posted in Prijenosnici and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.