GBCAT Remote Audio Server Test

GBCAT Audio Client in workGBCAT: Remote Audio Server Test

GBCAT v0.9b2 prolazi intenzivna testiranja u svojim najzanimljivijim značajkama, a to su IP2COM Server/Client (IP Redirector), COM2IP Server/Client (COM Redirector), Audio Server/Client. Sve tri značajke omogućuju da (teoretski) postavite vašu radio postaju na brdu, i upravljate njome od kuće, ili da je ostavite na hladnom tavanu, (kako bi ste smanjili dužinu antenskog kabela) i da uživate u svom hobiju iz toplog naslonjača dnevne sobe. Da bi se ovo moglo izvesti, ne samo na brdu već i u kući, neophodna je odgovarajuća infrastruktura, kao što je IP mreža, dva ili više računala, izvor napajanja itd.

Testovi GBCAT v0.9b2 provode se u realnim uvjetima razvojne instalacije, na lokalnoj žičnoj i bežičnoj IP mreži (LAN/WLAN), jednim lokalnim računalom sa instaliranim GBCAT i drugim udaljenim računalom sa instaliranim COM2IP Redirectorom. (naš programski proizvod, koji dolazi uz GBCAT), i 2-way Audio Serverom te sa Yaesu FT-857D priključenim preko USB/COM adaptera na udaljeno računalo.

Kvaliteta digitaliziranog SSB audia je odlična, ali je potrebno reći da za kvalitetan audio treba i jače lokalno (upravljačko) računalo. Konkretno, GBCAT u tijeku upravljanja udaljenom postajom i prijema/dekodiranje te snimanja audio signala na lokalno računalo troši od 35-75% procesorske snage na dvojezgrenom procesoru koje ima radni takt od 1.73 GHz. Istovremeno, COM2IP Redirector, za digitaliziranje i streaming SSB audio signala te istovremeno za komuniciranje sa FT-857D preko USB/COM porta troši svega 5-10% procesorske snage na starom Pentium III-1200, što znači da će te moći ponovo uposliti vaša stara računala kao COM Redirector i Audio Server.

Update: finalno “poliranje” koda u inačici GBCAT v0.9b2, rezultiralo je drastičnim poboljšanjem gornjeg podatka o opterećenosti procesora lokalnog računala, pa je taj broj spušten sa maksimalnih 75 na svega 5-7%, kod dvojezgrenog procesora radnog takta na 1.73 GHz, što omogućuje glatki sampling i digitalizaciju audio signala u oba smjera, uz istvoremeno upravljanje radio postajom.

Na donjem linku možete preuzeti audio isječak jednog amaterskog QSO u trajanju od 57 sekundi (dužina RAR komprimirane datoteke je nešto preko 1 MB). [wpdm_file id=15]
Test audio digitalizacije i prijenosa SSB audio signala u realnom vremenu po IP mreži, od udaljenog radio uređaja do upravljačkog računala, napravljen je sa slijedećim parametrima:

– Sampling frequency: 22050 Hz
– Sampling Bits: 16bit
– Buffer: 16MB
– Packet size: 1420 bytes
– Jitter Correction: 25

Ovaj audio isječak napravljen je samo u svrhu testiranja GBCAT, kao ilustracija kvalitete digitaliziranog SSB audio signala, prenesenog preko WLAN na upravljačko računalo, gdje ga je na obradu preuzeo GBCAT Audio Client. Iz čiste znatiželje i u cilju što žešćeg opterečenja porocesora, mono SSB audio iz radio postaje je spojen na stereo ulaz, pa je digitalizacija i prijenos napravljen sa dva mono kanala, umjesto s jednim.

Dodatak: nekoliko sati kasnije napravljeni su testovi sa nižom frekvencijom uzorkovanja, (sampling frequency), i to na 11kHz i 8kHz i rezultati su jednako dobri kao i uzorak koji možete preuzeti i poslušati, s time da je bit rate uzorka sa 705 kbps spušten na 128 kbps, što je prihvatljivo i za prijenos glasa internetom. Uzorkovanje na 5 kHz je prihvatljivo za SSB audio, a da li će nekome biti prihvatljivo i za FM audio, to će ostati stvar osobne procjene, ali vrijedi reći da je tada bit rate 80 kbps, što je vrlo prihvatljiv bit rate kada govorimo o prijenosu podataka jako sporim ili jako opterećenim mrežama.

Za spajanje audio signala sa radio postaje na remote računalo korišten je Tigertronics SignaLink 1+ aktivni adapter, sa kojim nije bilo nikakvih problema, ali biti će dobar bilo koji “home-made” način, jer današnji radio uređaji obiluju priključcima i nije problem dovesti audio signal na mikrofonski ulaz računala. Nivoi audio signala podešavaju se na remote računalu putem Recording Property standardnog Audio Mixera, koji je dio Windows operativnog sustava. Jednako tako se jačina primljenog audio signala podešava na lokalnom računalu, putem Playing Property standardnog Audio Mixera iz Windows OS.

S obzirom da Remote Audio Server na udaljenom računalu šalje audio signal u Multicast modu, svaki QSO je moguće slušati na onoliko udaljenih računala na mreži, koliko može podnijeti IP infrastruktura i procesna moć Remote Audio Servera.

Nije isprobano, ali teoretski, QSO je moguće slušati i na svakom Android ili Tablet prijenosniku s Audio Playerom koji omogućuje slušanje audia sa Multicast adrese Audio Servera.

GBCAT v0.9b2 biti će dostupan za test članovima GBCAT Beta Test tima na Badnju večer, a član Beta Test tima može biti svaki licencirani radioamater koji izrazi takvu želju putem maila na: emu.9a2gb@gmail.com

Srdačan pozdrav!

Ivan,
9A2GB

About GBCAT

 

Views: (1348)

This entry was posted in Amateur Radio (HAM) and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.