GBCAT FAQ

GBCAT-VFOGBCAT FAQ 2 (2. dopunjeno izdanje)

GBCAT: ČESTO POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI
(neki su karakteristični za Yaesu FT-857D/897D):

 

P: Koje su hardverske pretpostavke za instalaciju GBCAT?
O: Sva računala koja su sposobna bez zastoja opsluživati Win XP operativni sustav i koja imaju najmanje jedan COM port, (RS-232 po V.24 standardu), ili jedan USB port, biti će jednako dobra da opslužuju GBCAT.

P: Koje su softverske pretpostavke za instalaciju GBCAT?
O: Prije instalacije GBCAT, na računalu je potrebno imati instaliran Win XP ili noviji operativni sustav, MS Net Framework v4.0, a ako se žele čitati HELP datoteke iz GBCAT-a, potrebno je imati MS Word.

P: Koji adapter mi treba za vezu PC-a i mog Yaesu FT-857/897D?
O: Yaesu CT-62 ili home-made zamjena. Ako se koristi USB port, onda će trebati neki pouzdani USB-to-Serial adapter, pa iza njega CT-62.

P: Na mojem računalu postoje 2 COM porta, na koji da priključim CT-62, sučelje za CAT upravljanje?
O: Na COM1, ako je slobodan. GBCAT dolazi konfiguriran za COM1, pa će prvo gledati taj port.

P: Što se događa s COM portom, kada prvi puta pokrenem GBCAT?
O: GBCAT kod pokretanja radi slijedeće: pročita GBCAT.cfg datoteku, pokuša inicijalizirati COM port iz cfg datoteke, a ako ne uspije, usporedi port iz cfg datoteke sa stvarnim stanjem COM portova na računalu, i pokuša inicijalizirati prvi po redu dostupni COM port. Ako port nije zauzet, biti će inicijaliziran i zauzet od strane GBCAT i upisan kao novi COM port u GBCAT.cfg datoteku. U većini slučajeva, kod promjene COM parametara potrebno je ponovo pokrenuti GBCAT, a ponekad i ugasiti/upaliti radio uređaj.

P: Želim da GBCAT koristi neki drugi, dostupni COM port na mom računalu, kako?
O: U meniju COM, opcija Port, nalazi se lista svih hardverski dostupnih COM portova. Ako odaberete jedan od tih portova, GBCAT će ga odmah pokušati inicijalizirati i javiti vam da ponovo pokrenete GBCAT i provjerite vaš uređaj. U većini slučajeva, kod promjene COM parametara potrebno je ponovo pokrenuti GBCAT, a ponekad i ugasiti/upaliti radio uređaj.

P: GBCAT je nakon prvog pokretanja javio: “ComPort: The port COM1 does not exist”. Što nakon toga?
O: Ovaj report je moguć u +50% slučajeva, zbog različitosti postavki za broj COM porta u GBCAT.cfg i vaših stvarnih postavki. Svi oni koji koriste USB-to-RS232 hardverske adaptere, imati će broj porta koji je veći od 10. Nakon što vidite ovakav report, kliknite na “OK” i u COM meniju, opcija Port, odaberite vaš stvarni port. Ova promjena spremiti će se u GBCAT.CFG, pa kad jednom to namjestite, vise neće biti problema.

P: Kako uspješno pokrenuti GBCAT?
O: Uspješno pokretanje GBCAT ovisi o nekoliko faktora i prethodnih radnji:
– spojite sve potrebne kablove dok je FT-857/897D ugašen.
– upalite FT-857/897D i napravite reset uređaja, tako će svi registri i CAT brzina biti inicijalni.
– pokrenite GBCAT
Ako je vaš prvi port COM1, GBCAT će inicijalizirati komunikaciju s uređajem.
Ako vaš COM port nije COM1, kako je navedeno u GBCAT.cfg datoteci, GBCAT će vas o tome obavijestiti, pronaći prvi postojeći COM port i probati inicijalizirati komunikaciju sa FT857/897D. Ako port nije zauzet, komunikacija će se uspostaviti. Ako je prvi COM port u vašem računalu zauzet, onda ćete morati ručno urediti GBCAT.cfg i upisati COMx, gdje “x” predstavlja broj vašeg COM porta. Budite sigurni da ste to upisali u 1. liniji GBCAT.cfg, npr:, COM=COM12.
Ako vam se čini da GBCAT predugo stoji i pokazuje uvodni ekran, (više od 10 sekundi), provjerite da obavijest koju čekate nije ispod njega

P: U meniju COM, opcija Port, upisao sam novi broj porta, ali se ništa ne dogadja?
O: GBCAT kod pokretanja pronadje sve raspoložive COM portove i njihovim imenima napuni izbornik u meniju COM, opcija Port, pa je upisivanje nekog drugog porta od strane korisnika nepotrebno.

P: Što radi “Memory Backup” u RIG meniju?
O: Trenutno, samo za FT-857D/897D, ova funkcija čita kompletan sadržaj EEPROMA i zapisuje ga u datoteku “bEEPROM.txt”. Ovo obavezno provedite odmah nakon što ste uspotavili uspješnu komunikaciju sa GBCAT-om, kako bi ste napravili sigurnosnu kopiju ne samo postavki koje ste vi imali u vašem FT-857/897D, već i svih tvorničkih podešenja za titrajne krugove, filtre itd. Nemojte zaboraviti da je vaš uređaj jedinstven, i da postavke isčitane iz drugog uređaja istog tipa ne odgovaraju postavkama iz vaseg uređaja!

P: Da li GBCAT, kad se pokrene, nešto promijeni u postavkama radio uređaja?
O: Apsolutno NE, ako je osigurana stabilna komunikacija između GBCAT i radio uređaja. Po pokretanju, GBCAT će neinvazivnom tehnikom pročitati stanje određenih registara kao što su registar za frekvenciju, stanje nekih tipaka i funkcija, ali neće ništa pisati u EEPROM vašeg uređaja. Ako vidite da je frekvencija na displayu vašeg uređaja identična prikazu frekvencije u GBCAT-u, komunikacija je uspješno uspotavljena. GBCAT počinje “pisati” po memoriji vaseg uređaja onog momenta kad počinjete mijenjati frekvenciju ili uključivati druge GBCAT kontrole, medjutim, to je sasvim legalna metoda koja se događa i onda kada ručno mijenjate frekvenciju ili pozivate određene funkcije na samom uređaju. Izračunato je da je rok trajanja EEPROMA, kod svakodnevne intenzivne uporabe uređaja, izmedju 20 i 25 godina, pa ne morate brinuti.

P: Kako mijenjati frekvenciju GBCAT-om?
O: Frekvencija se može mijenjati na nekoliko načina:
1. Pozicioniranjem miša na UP/DOWN tipke i lijevim klikom-držanjem, dok se želi porast ili pad frekvencije
2. Pozicioniranjem miša na bilo koji DIGIT, i okretanjem kotačića na mišu gore ili dolje uzrokuje promjenu frekvencije. Obratite pozornost da svi DIGITI osim posljednjeg vrte frekvenciju od 0-9 i ne prebacuju idući viši DIGIT na višu vrijednost. Posljednji digit, koji ima korak od 10 Hz i služi za fino podešavanje ima funkciju prebacivanja idućeg višeg DIGITA na višu vrijednost, do kraja frekventnog opsega. Jednaku funkciju ima i VFO dugme (Dial Knob).
3. Pozicioniranjem miša na Dial Knob (VFO gumb) i okretanjem kotačića na mišu gore ili dolje uzrokuje promjenu frekvencije
4. pritiskom na tipku XCS-A otvaraju se dodatne kontrole, pa se brza promjena frekvencije može odraditi Band Presetom, sa kontrolom “Set B.” (Set Band).
5. ručnim upisom direktne frekvencije u prozor ComboBoxa “FQ (kHz)” i pritiskom na kontrolu “Set FQ” (Set Frequency).
6. kontrolom za prebacivanje VFO A/B.

P: Kako radi CLAR?
O: Jednako onako kako je zamišljen u tvornici, u opsegu od +/- 9.99 kHz. Promjena samo prijemne frekvencije moguća je nakon klika na CLAR kontrolu i pozicioniranjem miša na ZADNI DIGIT te okretanjem kotačića na mišu gore ili dolje uzrokuje se promjena samo prijemne frekvencije. Pri tome DIGIT pozeleni (od muke ) kako bi indicirao aktivnu CLAR kontrolu. Nakon gašenja CLAR kontrole, prethodna CLAR postavka se vraća na 0 Hz od centralne frekvencije.

P: Što radi “Set EM” kontrola?
O: “Set EM” kontrola postavlja Enhanced Menu na odabrani broj menija. Nažalost, ne mogu simulirati pritisak na “FUNC” tipku, pa se to mora odraditi ručno. U svakom slučaju, na ovaj način je ubrzan pristup svima od oktualnih 91 menija na FT-857/897(D)

 P: Što radi “ToolTips” iz “Misc” menija?
O: ToolTips su kratki naputci vezani uz dugmad ili neke funkcije. Ako vam smetaju, a s vremenom hoće, možete ih isključiti u “Misc” meniju, sa “No, thank you!”. Naputci su za sada aktivni samo za neke funkcije.

P: Što rade kontrole u grupi “IF-Shift RX/TX Controls”?
O: Kako nažalost nije moguće direktno pristupiti IF-Shift kontroli, koja se na uređaju uključuje dugim pritiskom na dugme “CLAR” a zatim rotacijom SELECT dugmeta mijenja širina međufrekvencije, GBCAT to radi na način da mijenja Carrier Point za USB/LSB, a što je objasnjeno u uputstvu za FT-857D, strana 41: “If you wish to make a more permanent shift in the receiver’s IF passband, use Menu Mode No-015 [CAR LSB R] (for LSB mode) or No-017 [CAR USB R] (for USB mode). This allows you to set up a higher or lower listening pitch, if you prefer such as compared to the default passband response.”

P: Zašto je na mojoj kopiji GBCAT-a display prikazan u plavoj boji?
O: GBCAT mijenja boje svog internog prikaza na ekranu računala sukladno postavci boje na displayu vašeg uređaja. Otvaranjem “Xtended Control Set B”, prikazati će se klizači koji imaju određene funkcije. Pronađite klizač “Color” i namjestite boju na ekranu koju želite, a display na uređaju možete ionako isključiti klizačem “Lamp Mode”.

P: Kako upravljati radio uređajem putem žične ili bežične TCP/IP mreže?
O: GBCAT, od inačice v0.9b1 ima opciju “Remote Desktop Connection” koja omogućuje povezivanje sa radnom površinom (dekstopom) udaljenog PC računala, koje je na TCP/IP mreži. Ako je na udaljenom računalu instaliran Micorosoft XP-SP3 operativni sustav, Remote Desktop pristup omogućite u 9 klikova mišem:
Start/Settings/Control Panel/System/Remote Tab/Remote Desktop/postaviti kvačicu na: “Allow users to connect remotely to this computer”/Apply/OK. Na udaljenom računalu također instalirajte GBCAT i povežite ga sa vašim radio uređajem, kako bi ste omogućili daljinsko upravljanje. Na bliskom računalu pokrenite GBCAT, unesite ime udaljenog PC računala ili IP adresu, vaše korisničko ime za taj PC i password, te se odabirom “RDC: Connect Remote PC” spojite se sa udaljenim PC. Dalje se sve odvija kao da radite na bliskom, a ne na udaljenom PC računalu.

P: Kako radi Remote Desktop Connection (RDC) opcija u GBCAT?
O: Remote Desktop Connection radi uspostavom Microsoftovog Remote Desktop Protokola (RDP). Ovaj protokol može se uspostaviti izmedju svih MS operativnih sustava od XP-SP3 naviše. XP-SP2 imati će problema kod prenošenja zvuka (audio) s remote računala na client. Ako su na oba kraja Windows 7 operativni sustavi, na netu postoji više trikova kako audio reprodukciju s remote računala na client učiniti što boljom. U probnoj konfiguraciji client je bio Win 7, a remote Win XP-SP3. Audio je malo “plivao”, ali zbog nedostatka vremena nisam potražio nikakve fixeve. Teroretski, izlaz iz zvučnika (ili slušalica) radio uređaja bi se preko transformatora impedancije mogao spojiti na LINE-IN ulaz zvučne kartice, i preko softverskog audio mixera iz OS snimati/reproducirati na client računalo. Ako ima hrabrih, i upornih, neka pokušaju, ja moram fokusirati snagu i vrijeme na daljnji razvoj.

P: Zašto je nekad potrebno resetirati radio uređaj, kad GBCAT odbije pokretanje?
O: Nakon primjene drugih CAT programa, primijetio sam da jedan od njih na neodgovarajući način upućuje radio uređaju programski kod za jednu kontrolu. Npr. nakon aktiviranja CLAR kontrole za Yaesu FT-857D, taj CAT program mijenja obje RX/TX frekvencije, što nije funkcija CLAR (R.I.T) kontrole. CLAR mijenja samo RX frekvenciju, što GBCAT radi. Uvijek nakon korištenja tog CAT programa, imao sam problema sa spajanjem na GBCAT, te sam to rješavao resetom radio uređaja. Nakon takvog reseta, GBCAT će raditi bez problema. S obzirom da GBCAT zna kako treba izgledati sadržaj svih registara u FT-857/897D, ako kod pokretanja “sve nije na svom mjestu”, GBCAT će radije prestati raditi, nego lošim sadržajem registara “onečistiti” memoriju.

P: Što radi opcija „TXD Line Polling Delay“ u COM meniju?
O: Ova opcija dodana je nakon implementacije podrške za USB-to-Serial adaptere. Po svojoj vrsti, USB je takodjer serijski port (Universal Serial Port), ali po funkciji je sasvim različit od klasičnog RS-232 serijskog porta. Većina modernih prijenosnika danas nema RS-232 porta, ali ima 2-4 USB porta, koji osiguravaju priključivost mnogih današnjih vanjskih uređaja. Radio uređaji još uvijek imaju RS-232 portove, a neki od njih polu-portove. Kad kažem „polu portove“, mislim na to da ti portovi rade po RS-232 standardu, ali ne podržavaju V.24 naponski nivo, već samo TTL naponski nivo. Kod V.24 naponskog nivoa, logička jedinica određena je naponskim stanjem od -12V, a logička nula naponskim stanjem od +12V. Kod TTL naponskog nivoa je sasvim obrnuto i sa manjim naponskim stanjem: logička jedinica određena je naponskim stanjem od +5V, a logička nula naponskim stanjem od 0V. Zato za npr. Yaesu FT857/897D treba CT-62 adapter, koji nije ništa drugo nego level-konvertor iz V.24 na TTL naponski nivo. Vratimo se na USB: da bi PC mogao komunicirati sa radio uredjajem putem USB porta, a ne kako je bilo prije, putem RS-232 porta, treba još jedan USB-to-Serial adapter u nizu, jer samo CT-62 nije dovoljan. Neki proizođači kablova/adaptera/konvertora, uglavnom kineski, uvidjeli su potrebe tržišta i ponudili all-in-one rješenje: USB-to-Serial adapter sa USB priključkom na jednom kraju, kombiniran sa level-konvertorom V.24 na TTL, sa Yaesu CAT priključkom na drugoj strani. Vratimo se na GBCAT: od svojih početaka, imao je podršku za RS-232 po V.24 standardu, i mogao je komunicirati sa FT-857/897D bez problema. Dodavanjem podrške za rad preko USB-to-Serial adaptera, ukazala se potreba za finim podešavanjem brzine odaziva na TXD liniji RS-232 porta, pa je dodana opcija „TXD Line Polling Delay“ u COM meniju, koja usporava GBCAT i tjera ga da čeka dok USB-to-Serial adapter odradi svoje. Matematički rečeno, broj odabran u ovoj opciji predstavlja djelitelj kašnjenja odabranog u RIG meniju, opcija „RIG Polling Delay (ms)“. To znači da kašnjenje od 200 ms, karakteristično za FT-857/897D, podijeljeno sa odabranim brojem iz „TXD Line Polling Delay“ opcije, predstavlja kašnjenje za TXD liniju na RS-232 portu. Kad bi neki radio uređaj imao hardvare-handshaking, a kablovi više od 3 žice, ovog ne bi trebalo. Dodavanjem ove opcije pokazala se potreba i za dodavanjem nove linije u GBCAT.cfg, kako bi GBCAT „pamtio“ i ovo podešenje, karakteristično za odabranu brzinu komunikacije, za vaše računalo, i za vašu osobnu percepciju što je to ergonomski odaziv radio uređaja na zahtjeve poslane iz GBCAT-a. Kombiniranjem brzine, npr. 38400 bps, RIG Polling Delaya od 100 ms i TXD Line Polling Delaya od 8-12 ja sam postigao gotovo trenutačnu brzinu odaziva i osjećaj kao da vrtite VFO na samom uređaju. Za upravljanje koristim prijenosnik Asus UL80VT i Bandridge CP-4211 USB-to-Serial adapter, na čijem kraju je home-made zamjena za CT-62.

Ovaj dokument dopunjavati će se po potrebi, kada se pojave nova pitanja i odgovori, a biti će objavljivan ovdje, sa uvećanim rednim brojem, kako bi se razlikovao od starih inačica.

73 de 9A2GB
Ivan

 

Views: (247)

This entry was posted in Amateur Radio (HAM) and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.