Džem od višanja

VisnjePriprema zimnice: Džem od višanja s velikim komadima voća

Ako imate sreće da u vašem dvorištu raste sadnica višnje koja nije tretirana kemijskim sredstvima, a uz to je ove godine obilno rodila, iskoristite plod višnje za pripremu džema i prirodnog soka od višanja, nastalog kao sporedni produkt pri postupku odvajanja koštica. U pripremi džema s velikim komadima voća, koristili smo Džemfix, proizvod poznate tvrtke, koji omogućuje vrlo brzu pripremu džema, s vrlo malim udjelom šećera. Ovako pripremljen džem, u malim količinama mogu koristiti i osobe koje su na dijetalnoj prehrani.

Dzem od visanja - vazan sastojak DzemfixSastojci (za cca 8.5 kg džema):
– 7.5 kg očišćenih višanja
– 2 kg šećera
– 6 kom Džemfixa 3:1

 

Dzem od visanja - odvajanje kosticaPriprema džema od višanja:
– višnje odvojite od koštica, pri ćemu vam može pomoći mali kućanski poluautomat na ljudski pogon, koji pritiskom na polugu odvaja koštice od voća u posebne posude.
– paralelno, stavite 11-12 staklenki od 750gr na pranje u perilicu, i tempirajte vijreme da staklenke budu oprane i vruće izađu iz perilice u momentu kada je kuhanje džema gotovo
– 7.5 kg očišćenih višanja ocijedite i premjestite iz posude za čišćenje u prikladnu posudu u kojoj ćete kuhati džem
– Iz 7.5 kg višanja, nakon čišćenja preostane oko 2l zdravog prirodnog soka, kojeg nemojte šećeriti, već ga po potrebi procjedite i spremite u hladnjak, u kojem može izdržati i do tjedan dana da se ne pokvari.
Dzem od visanja - pred kuhanje– očišćene višnje pospite mješavinom od 1kg šećera i 6 vrećica Džemfixa i promiješajte masu. Ovako izmiješana smjesa ne mora stajati preko noći, jer su višnje, za razliku od breskvi, mekano i nježno voće koje koje će upiti šećer tijekom pripreme.
– višnje, uz stalno lagano miješanje kuhajte do momenta kada se vidi da će smjesa početi kipjeti, a tada ih, prema osobnoj procjeni dodatno možete usitniti štapnim mikserom, ili ostaviti extra velike komade voća, kao poslasticu u džemu.
Dzem od visanja - kuhanje dzema– uspite preostalu kilu šećera, i uz lagano miješanje, pazeći da džem ne zagori, kuhajte dok ne zakipi, a nakon toga, u kipnji, još 5-7 minuta, nakon čega je džem gotov.
– vrući džem malom zaimačom (šeflom) odmah punite u također vruće, netom oprane staklenke, koje čvrsto zatvorite metalnim poklopcima, prethodno očišćenih alkoholom.

Ako su staklanke džema čvrsto zatvorene i drže hermetički, kod hlađenja će poklopci podtlakom biti uvućeni prema unutrašnjosti posude i osigurati dugotrajnost vaše investicije u ovaj aromatični pripravak.

Dzem od visanja - nakon pasterizacijeDžem od višanja ima široku primjenu, od glavnog sastojka/punila u savijačama, buhtlima, krafnama itd. do dodatka sladoledima, slatkim kolačima kao aromatična kiselkasta komponenta itd. ali i kao svakodnevna slastica na običnom kruhu.

U slast!

Prirema: Jadranka, Donaldina, Kristina, Ivana, Domagoj i Ivan.
Tekst i fotografije: 9A2GB

 

 

Views: (2678)

Leave a Reply