Čokoladni piškoti

Čokoladni piškoti - gotova slasticaČokoladni piškoti

Mmmm, preporučujemo ovu slasticu svima koji vole kombinaciju čokolade, biskvita i šlaga, jer ova ukusna čokoladno-biskvitna bomba jednostavno ne može promašiti cilj!

U originalu, ova slastica se radi sa kupovnim piškotima, ali, da bi izbjegli sve aditive koji se stavljaju u piškote, preporučamo pripremu domaćeg biskvita kao zamjenu za piškote.

Sastojci za biskvit:
– 5 žumanjaka
– 5 bjelanjaka
– 1 vanilin šećer
– 6 žlica šećera
– 6 žlica oštrog brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 dcl mlijeka
– 1 žlica ruma

Čokoladni piškoti - domaći biskvitPriprema biskvita:
– Žutanjke izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne dobijete kremasta smjesa i dok smjesa ne posvijetli.
– Dodati brašno i povezati u glatku smjesu mikserom. Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka te ga kuhačom laganim pokretima umješati u prethodno pripravljenu smjesu.
– Raširiti ravnomjerno na papir za pečenje u veliki protvan te peći u pečnici oko 30 min na temperaturi 160 stupnjeva, da bi se lagano isušile, zatim još 10 min na 180 da piškoti dobiju zlatnu boju.
– Gotove piškote još samo treba narezati na prutiće, kao bi dobili željeni oblik. Piškote poškropite sa mješavinom mlijeka i ruma da postanu vlažni, ali ne premokri. Ako nemate vremena peći domaće piškote, poslužit će i kupovni, koje obavezno prethodno kratko namočiti u mlijeko sa malo ruma, kao bi omekšali.

Sastojci za kremu:
– 15 dag čokolade za kuhanje
– 3 žumnjaka
– 5 žlica šećera
– 1 vanilin šećer
– 2 žlice gustina
– 2 žlice kakaa u prahu
– 8 dcl mlijeka
– 5 žlica ruma
– 0.5 l slatkog vrhnja za šlag

Čokoladni piškoti - priprema kremePriprema kreme:
– Krema se priprema kuhanjem na parnoj kupelji. Za to vam treba veći lonac kojeg treba napuniti vodom do polovice te vatrostalna zdijela koja stane u lonac na način da joj je rub izvan lonca, dno zdjele dotiće vodu u loncu, a pritom ne dotiće dno lonca.
– Zagrijemo vodu u loncu do vrenja  i stavimo zdjelu u lonac, održavajući temeperaturu vrenja tijekom cijelog procesa pripravljanja kreme.
– Ulijemo dio mlijeka, cca 2 dcl, u zdjelu, zajedno za šećerom i žutanjcima te pjenjačom razmutimo. Napravimo to prije nego se mlijeko zagrijalo, da se žutanjci ne bi skuhali.
– Dodati na kockice natrganu čokoladu za kuhanje. Kada se ona rastopi, dodati kakao. Zatim dodati još 5 dcl mijeka i sve dobro izmješati.
– U posebnu zdjelicu razmutiti gustin sa još 1 dcl lijeka te uz istovremeno mješanje pjenjačom smjese na parnoj kupelji, dodavati u tankom mlazu smjesu gustina i mlijeka.
– Cijelo vrijeme lagano mješati pjenjačom kako bi se izbjeglo stvaranje grudica. Pred kraj dodamo rum, kao ne bi sav ispario. Kada se smjesa zgusne do gustoće rjeđe od pudinga, krema je gotova.

Čokoladni piškoti - 1. sloj kremePriprema čokoladnih piškota
– U veću zdjelu ili  stakleni protvan slažemo naizmjence kremu i  piškote.
– Prvi sloj je uvijek krema, zatim slijedi sloj piškota te opet sloj kreme.
– Sljedeći sloj piškota slaže se pod pravi kutem na smjer prethodnog reda. Kada radimo u protvanu, možemo napraviti Čokoladni piškoti - 2. sloj kremetri reda piškota i završavamo slojem kreme.
– Prekrijemo tanjurom ili folijom da se prilikom hlađenja ne napravi korica od čokolade. Kad postigne sobnu temeperaturu, stavimo ga na hlađenje u hladnjak za minimalno 12h, optimalno 24 h.

 

Čokoladni piškoti - gotova slasticaKada je kolač rashlađen dodamo svježe tučeno slatko vhnje koje ravnomjerno rasporedimo po površini kolača. Poslužujemo rashlađeno, u zdjelicama za desert, tako da u prerezu vidimo uzorak slaganja piškota.

U slast!

Fotogafije, tekst i priprema slastice: Kristina Držanić

 

Views: (1308)

Leave a Reply