Alienware 17

Alienware 17Alienware 17

Alienware 17, prijenosnik za igranje najzahtjevnijih 3D video igara i multimediju odlikuje novi dizajn, ali i posljednja riječ tehnologije: pogoni ga četvrta generacija Intel “Haswell” quad-core procesora i novi vrhunski model Nvidia grafičke kartice: GTX 780 m. 17-ica je redizajnirana i ima obnovljen sustav AlienFX LED rasvjete. U ovom pregledu obuhvaćene su glavne značajke ovog vrhunskog prijenosnika.

Izrada i dizajn

Dizajn je značajan faktor prodaje prijenosnih računala Alienware. M17x je postao definicijom futurističkog dizajna, još od svoje pojave 2009. godine. Ova Alienware inačica 5. generacije ima redizajniranu vanjštinu koja sadrži bit prethodnih modela, ali u svakom dijeliću i dalje odaje pravi Alienware. Prva primjetna razlika je u prednjem dijelu kučišta, a nekima zasigurno neće nedostajati metalne mrežice ispred zvučnika, kojih više nema. Kučište i dalje zadržava liniju koji Alienware prijenosnicima daje futuristički izgled “stealth” aviona.

Dizajn ima niz aluminijskih dodataka; izvornik M17x imao je dosta metala, ali naredne generacije su uglavnom dolazile plastične (zbog manje težine). Alienware 17 ima metalni rub oko podnožja kućišta, metalni pojas ispod zaslona i manje-više cijelu metalnu pozadinu poklopca.

Alienware 17 - left sideOstatak kućišta ima “soft touch” gumiranu završnu površinu, što će uspješno sakrivati prašinu i otiske prstiju. Kvaliteta izrade je toliko dobra, koliko to uopće možete zamisliti: kučište nije podložno savijanju, i točka. Poklopac je također robusne izrade, pritiskom na pozadinu ne pojavljjuju se “valovi” na zaslonu, kao kod jeftinijih prijenosnika. Zglobovi zaslona su vrlo kruti, što osigurava stabilnost zaslona kod postavljanja u odabrani položaj.

Alienware 17 - right sideAlienware 17 teži oko 4,15 kg, debljina mu je nesto ispod 5 cm,a može se prenositi u ruksaku ili torbi odgovarajuće veličine.

Sustav AlienFX rasvjete redizajniran je i prilagođen novom Alienware 17. Razni LED “naglasci” dodani su na stražnjem poklopcu, na površini dodirnika, a niz LED okružuje bazu kučišta. Moglo bi se napisati nekoliko stranica o stupnju prilagodbe koji je moguće postići na AlienFX sustavu rasvjete. Postoje deseci raspoloživih boja, pa tako možete odabrati posebne rasvjete određenih zona, npr. tipkovnica ima četiri različite zone rasvjete. Osvjetljenje se može postaviti na jednu boju ili mješavinu dviju boja, a prilagodljivo je čak i vrijeme koje je potrebno za pretapanje boja. Npr. moguće je postaviti poseban profil rasvjete za svaku igru posebno.

Ulazni i izlazni priključci

Alienware 17 je prava zamjena za stolno računalo, ima sve priključke od USB 3.0 do Display Porta. Jedino što mu nedostaje je ExpressCard utor, što se nadoknađuje svim ostalim postojećim priključcima. S prednje strane nalaze se zvučnici, a straga su ispušni otvori za hlađenje.

Lijevo: AC priključak, Kensington lock utor, HDMI, DisplayPort, 2x USB 3.0, mikrofon, slušalice i priključak kombinacije mikrofon/slušalice. Desno: čitač kartica (gore), slot-load optički pogon (na dnu), 2x USB 3.0, Ethernet priključak (RJ-45).

Zaslon i zvučnici

Alienware 17 ima 17,3-inčni widescreen zaslon, model koji je testiran imao je razlučljivost 1920×1080 točkica i anti-glare površinu. Istina, kvaliteta prikaza ekrana mijenja se ovisno o kutu glednja u zaslon, što je svojstveno TN panelima, dok IPS paneli nemaju taj problem. Ipak, zaslon 17-ice izgleda sjajno, uz dobru reprodukciju boja i kontrast. Anti-glare premaz zaslona je posebno cijenjen jer onemogućuje neugodne odbljeske od površine zaslona. Razlučljivost od 1920×1080 točkica daje mnogo pojedinosti u igrama a omogućuje i korištenje dva “side-by-side” prozora.

Dva stereo zvučnika smještena su ispod naslona za ruku, čime dobivaju na glasnoći i to bez puno izobličenja, što je impresivno za prijenosnik.

Alienware 17 -keyboardTipkovnica i dodirnik (touchpad)

Alienware 17 ima full-size tipkovnicu s odvojenom numeričkom tipkovnicom i pozadinskim osvjetljenjem s četiri različite rasvjetne zone, zahvaljujući AlienFX sustavu rasvjete. Rasvjeta može, naravno, biti potpuno isključena. Ova tipkovnica je tradicionalno u Alienware stilu i daje odličan osjećaj tipkanja. Tipke rade malo buke, ali ništa što bi bilo iritirajuće. Imaju gumiranu završnu površinu koja bi trebala trajati i tijekom vremena i lijepo prikrivati otiske prstiju i prašinu. Nema primjetnog uvijanja kod pritiska pojedinih tipki.

Dodirnik (touchpad) je odgovarajuće veličine za 17,3-inčni zaslon. Dodornik ima dvije fizički odvojene tipke za razliku od trendy prijenosnika, ali i nagađajući ‘clickpads’ u kojoj se cijela površina može kliknuti. Tipke imaju dobre akcije i čine malu ili gotovo nikakvu buku. Touchpad površina je potpuno sa pozadinskim osvjetljenjem koji izgleda super. Toćnost dodirnika je dobra, ali ne tako dobra kao što bi se očekivalo. Za dobro praćenje, dodirnik je potrebno pritisnuti prema dolje malo čvršće nego što je uobičajeno.

Značajke i konfiguracija

Brzina i dobre performanse značajke su rasnih “gaming” prijenosnih računala, kao što je Alienware 17. Ovaj prijenosnik sadrži sve komponente najmodernije tehnologije, uključujući potpuno novi Intel Core i7 procesor 4. generacije i Nvidijinu, za sada najbolju grafičku karticu za prijenosike: GTX 780 m, s 4 GB GDDR5 nedjeljive memorije.

Alienware 17 - gaming notebookAlienware 17 je dostupan u tri inačice pogona za skladištenje podataka, a jedinica na testu imala je 256GB SSD i sekundarni 750GB hard disk za pohranu. Dostupno je do 32GB RAM-a, dok je jedinica na testu imala 16GB. Alienware 17 izvršava bilo koju računalnu zadaću, pogotovo voli i odlično se nosi sa najnovijim 3D igrama na maksimalnim postavkama. To je fantastična platforma za igranje najnovijih 3D igara i za intenzivan rad na slikovnoj i video obradi u realnom vremenu.

Alienware 17 konfiguracija:

 • 17.3-inčni zaslon, (1920×1080 razlučljivost, TN panel, anti-glare površina)
 • Windows 7 Home Premium 64-bit
 • Intel Core i7-4800MQ quad-core processor (6MB cache, do 3.4GHz Turbo Boost)
 • Nvidia GeForce GTX 780M grafika, s 4GB GDDR5 RAM
 • 16GB DDR3-1600 RAM (4x 4GB; 32GB max.podržano – 4x 8GB)
 • 256GB Lite-On SSD
 • 750GB 7200RPM (WD7500BPKT) seckundarni HD pogon
 • 8X DVD slot-load DVD snimač
 • Broadcom 4352 802.11n/ac wireless LAN
 • Integrirani Bluetooth 4.0
 • Integrirana HD webcam
 • Početna cijena: 1499 USD
 • Cijena navedene konfiguracije: 2899 USD

Trajanje baterije

Baterija u Alienware 17 trajala je prosječnih 2:09h na standardnom Powermark “Balanced” benchmark testu, uz korištenje Nvidia grafike. Međutim, prijenosnik je postigao odličnih 5:21h na našem novom Powermark “Productivity” testu, a 2:48 na Powermark “Entertainment” testu. To su izvrsni rezultati za prijenosno računalo, veliko i moćno kao Alienware 17.

Alienware 17 - gaming notebook 2Zaključak

Alienware 17 nastavlja tradiciju izvrsnosti svojih prijenosika. Na tržištu ne postoji gotovo ništa slično ovoj Alienware inačici pete generacije. Vanjski izgled je redizajniran s malo zrelijim izgledom, bolje kvaliteta izrade zahvaljujući metalnim dijelovima, a ugodna novost je sustav AlienFX rasvjete. Čitav dojam je izvanredan zbog ugrađene četvrte generacije Intel Core i7 procesora i top-of-the-line Nvidia GTX 780 m grafičke kartice. Tipkovnica, dodirnik, zvučnici i prikaz ekrana su vrhunski. Rashladni sustav je relativno miran i tih, a pet plus sati trajanja baterija je odlično za prijenosno računalo, veliko i moćno kao Alienware 17.

 

Prijevod i prilagodba: Ivan Držanić
Izvor: NotebokReview

 

Views: (506)

This entry was posted in Prijenosnici and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.