Divlje patke u Gradni

Divlje patke u Gradni 20.04.2013.www.9a2gb.net (4)Divlje patke u Gradni

Pored znamenitih samoborskih pastrvi u potoku Gradni već duže vrijeme obitava i nekoliko porodica divljih pataka. Zadnji puta smo ih zamijetili 2012. u vrlo kasnu jesen, a s proljećem su se vratile u potok Gradnu.

Divlje patke u Gradni 20.04.2013.www.9a2gb.net (2)Divlja patka, (lat. Anas platyrhynchos),u našoj zemlji nastanjuje područja s umjerenom klimom. Mužjak divlje patke na glavi i vratu ima tamnozeleno perje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu i svojim izgledom je atraktivniji od ženke, kako bi na sebe privukao potencijalnog napadača. Perje mu je na prsima smeđe boje, a trbuh i donja strana krila su svijetlosivi, dok je kratko repno perje bijelo. Lako prepoznatljiv kljun je žut i sa strane nazubljen i prilagođen kopanju po mulju potočnih obala.

Divlje patke u Gradni 20.04.2013.www.9a2gb.net (5)Ženka je izgledom neuglednija od mužjaka, ima svijetlosmeđe i tamnosmeđe perje koje služi za mimikriju. Obilježje i ženke i mužjaka su narančaste kratke noge i široke plivaće kožice među prstima koje omogućuju zadržavanje na vodama bržih tokova. Dok mužjak svojim izgledom privlači poglede eventualnog napadača i odvlači ga od gnijezda, ženka se za to vrijeme umiri i “stopi” s okolinom, štiteći na taj način potomstvo u gnijezdu.

Divlje patke u Gradni 20.04.2013.www.9a2gb.net (1)Divlja patka odlično i brzo leti i izvanredno pliva, što smo posvjedočili i danas. Uspjeli smo napraviti desetak fotografija, i bez obzira što smo bili podalje od njih i koristili zoom 42x, patke su nas opazile i kao rakete uzletile iz potoka Gradne.

Setnica uz potok Gradnu - SamoborFotografije su napravljene u parku Vugrinščak kroz koji protječe potok Gradna, a sva ta, gotovo netaknuta priroda, dostupna je 5 minuta uzvodno od trga kralja Tomislava u Samoboru, do koje se može doći lijepo uređenom šetnicom uz potok Gradnu.

S obzirom da divlja patka nastanjuje obale vodotoka i jezera, bara i močvara, a hrani se biljnom hranom, vodenim kukcima, žabama i ribicama, možemo biti sigurni da je flora i fauna našeg potoka Gradne svakim danom sve bogatija.

Nastojmo svojim ponašanjem da tako i ostane, čuvajmo prirodu za našu djecu.

Tekst i fotografije: Ivan Držanić

 

Views: (507)

This entry was posted in Curiosities - Zanimljivosti and tagged by 9A2GB. Bookmark the permalink.

About 9A2GB

Ivan Držanić, Croatian radio amateur, (international HAM callsign: 9A2GB). Education: Graphic Engineer (BSGT). Unofficial education: CEPT “A” class HAM license, MCP – Microsoft Certified Professional. Hobbies and skills: computer programming, amateur radio, electronic design and construction, motorbikes, photography, CNC programming, cooking etc. Croatian Amateur Radio Association Bronze badge holder.